Plafonarea prețurilor la energia electrică nu este privită cu ochi buni de Uniunea Europeană. Criza capătă proporții

Plafonarea prețurilor la energia electrică nu este privită cu ochi buni de Uniunea Europeană. Criza capătă proporții Uniunea Europeană Sursa foto: Arhiva EVZ

Soluțiile propuse de oficialii din Spania, la nivelul Uniunii Europene, în ceea ce privește prețurile la energia electrică, au fost respinse de reprezentanții de la Bruxeles.

Conform unei analize a Uniunii Europene, ce vizează criza energetică, reformele propuse de Spania sunt ineficiente și respinse. Reglementatorii europeni spun că stabilirea unor limite pentru preţurile electricităţii poate frâna introducerea regenerabilelor şi pune în pericol siguranţa aprovizionării.

Reformele propuse de Spania, în privința crizei energetice, nu au fost primite cu entuziasm

Primul raport al autorităţilor europene de reglementare în domeniul energiei privind proiectarea pieţei de electricitate consideră contraproductivă ideea spaniolă de modificare a sistemului de formare a preţurilor şi, de asemenea, vede drept periculoasă pentru stabilitatea pieţei propunerea de a permite ca, în mod excepţional, fiecare ţară să opteze pentru un sistem propriu de formare a preţurilor, o idee care a circulat în departamentul vicepreşedintei Guvernului spaniol, Teresa Ribera.

Analiza a fost solicitată de Comisia Europeană ca urmare a tensiunii politice provocate de preţurile record înregistrate în ultimele săptămâni pe piaţa angro de electricitate. Raportul definitiv va fi publicat în aprilie. Dar, luni, Agenţia de Cooperare a Reglementatorilor din domeniul Energiei (ACER) a publicat o versiune preliminară a analizei, care combate deja destul de puternic atât "diagnosticul de criză" făcut de Guvernul spaniol, cât şi „reţetele” emise pentru a o soluţiona, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ribera a bătut monedă pe necesitatea unui cadru european adecvat, care să corecteze şi să actualizeze ceea ce nu funcţionează

„Combustibilii fosili, tot mai scumpi, nu trebuie să îngreuneze sau să distorsioneze beneficiile tranziţiei energetice”, a spus ea. Ribera consideră, de asemenea, esenţial ”să se evite ca preţul CO2 să ducă la o factură inaccesibilă şi injustă pentru familii şi industria eficientă", ceea ce s-ar putea realiza printr-o reformă a pieţei de emisii.

Spre deosebire de Departamentul lui Ribera, ACER consideră că escaladarea preţurilor nu se datorează problemelor sistemului de formare a preţurilor şi nici manipulării pieţei. Reglementatorii au concluzionat că „principala cauză a fost majorarea preţului gazelor, provocată de creşterea cererii şi dinamica furnizărilor de gaze naturale lichefiate”. Alţi factori, precum scumpirea drepturilor de emisii de CO2 sau nivelul redus al rezervelor de gaze „au avut un rol secundar”.