Preț record la o licitație pentru pantofi de colecție. Cu cât s-a vândut prima pereche de Nike Air Yezzy 1. VIDEO

Preț record la o licitație pentru pantofi de colecție. Cu cât s-a vândut prima pereche de Nike Air Yezzy 1. VIDEO Kanye West, aroganță de 850.000 de dolari. Și-a scos dinții de dragul modei. Sursa foto Arhiva EVZ

O pereche de pantofi sport de colecție, care au aparțintut rapperului Kanye West, s-au vândut, la o licitație, cu un preț record.

O pereche de pantofi de sport Nike Air Yeezy 1 ai rapperului Kanye West a fost vândută pentru 1,8 milioane de dolari, la licitație. Cumpărătorul a fost o platformă de investiţii, după cum a anunţat casa de licitații Sotheby's. Aceasta a organizat vânzarea. Suma încasată este de trei ori mai mare faţă de precedentul record rezultat în urma vânzării unei perechi de încălţăminte sport.

Recordul de preţ pentru o pereche de pantofi sport, care a fost doborât de mai multe ori în ultimii ani, era deţinut până în prezent de perechea Air Jordan 1, fabricată de Nike. Acesta a fost vândută cu 615.000 de dolari în cadrul unei licitaţii organizate de casa Christie's la jumătatea lunii august din 2020

Ne puteți urmări și pe Google News

Pantofii sport de culoare neagră, model unic, vânduți acum, a fost prima pereche din gama Yeezy care a fost prezentată în public. Rapperul Kanye West i-a purtat la gala Grammy Awards din 2008. La vremea respectivă, era vorba despre un prototip. Modelul a intrat în fabricaţie și a fost pus în vânzarea abia în aprilie 2009.

Înainte să colaboreze cu rapperul, producătorul şi designerul Nike nu botezase modele de încălţăminte decât cu numele unor sportivi celebri.

Modelul a fost lansat în serie limitată

Modelul Air Yeezy 1 a fost lansat, în serie limitată, în 2009, fiind urmat de modelul Air Yeezy 2 în 2012. Însă în anul următor, Kanye West a pus capăt parteneriatului său cu Nike, considerând că veniturile care îi reveneau erau insuficiente.

Artistul s-a asociat ulterior cu Adidas în 2014, pentru a crea marca specială Yeezy, care a avut parte de un succes atât de mare în rândul publicului, încât a generat venituri de aproape 1,7 miliarde de dolari în 2020, potrivit unei note interne a băncii UBS, citată de Bloomberg.

Deşi nu este creatorul principal al modelului Air Yeezy 1, Kanye West a avut totuşi o influenţă destul de importantă asupra designului acestor pantofi

Cine este cumpărătorul care a plătit 1,8 milioane de dolari

Preţioasa pereche de pantofi sport a fost achiziţionată de Rares, o platformă lansată la sfârşitul lui martie de Gerome Sapp, un fost jucător profesionist de fotbal american, în vârstă de 40 de ani. Platforma permite persoanelor particulare să investească în pantofi sport foarte rari, pe care nu i-ar putea cumpăra pe cont propriu.

Mai exact, Rares achiziţionează o pereche de colecţie, pe care o introduce apoi în bursa platformei. Orice persoană fizică poate apoi cumpăra acţiuni ale perechii respective, aşa cum ar proceda în cazul unei companii cotate la bursă.

Există apoi posibilitatea revinderii acestor acţiuni pe platformă. Preţul variază, la fel ca în cazul unei burse clasice de schimb, în funcţie de cerere şi ofertă.

Potrivit analiştilor din cadrul societăţii financiare Cowen, piaţa mondială de revânzare a tenişilor de colecţie ar putea depăşi 30 de miliarde de dolari până în 2030.

sursa foto: Sotheby's