Președintele Klaus Iohannis: „Efectuarea de studii privind decuplarea preţurilor la electricitate de cele la gaz ar fi utilă”

Președintele Klaus Iohannis: „Efectuarea de studii privind decuplarea preţurilor la electricitate de cele la gaz ar fi utilă” Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Marți, președintele României a avut o întâlnire bilaterală cu șeful Grupului Băncii Mondiale, David R. Malpass. În acest context, Klaus Iohannis a subliniat că ar fi util dacă instituția financiară în cauză ar efectua studii legate de decuplarea preţurilor la electricitate de cele la gaz.

Această întrevedere a avut loc la New York, în contextul participării României la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. De altfel, cei doi oficiali au mai purtat discuții și la Bucureşti, pe 13 aprilie, atunci când preşedintele Grupului Băncii Mondiale a fost primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Cooperare strânsă între România și Grupul Băncii Mondiale

„Președintele Klaus Iohannis a reiterat aprecierea României pentru programele de asistență derulate de Banca Mondială în țara noastră, în special pentru cele care au ca scop promovarea reformelor menite să răspundă provocărilor actuale, inclusiv a celor în domeniul energiei, schimbărilor climatice sau educației.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce priveşte răspunsul la criza energetică, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că războiul de la graniţele României, declanşat prin agresiunea militară neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, a adus în prim-plan urgenţa găsirii de soluţii care, pe de o parte, să asigure suficiente resurse energetice şi acces la acestea şi, pe de altă parte, preţuri accesibile pentru consumatori", a transmis Administrația Prezidențială a României.

România, prima țară inclusă în programul CCDR

Mai mult, Klaus Iohannis a invocat implicarea Grupului Băncii Mondiale în România în ceea ce privește chestiunile legate de climă și sustenabilitate, mai ales că țara noastră este primul stat european care va fi inclus în Raportul de țară în domeniul schimbărilor climatice și al dezvoltării (The Country Climate and Development Report/CCDR).

„Raportul va ajuta la identificarea oportunităților de implementare a acțiunilor climatice de către sectorul public și privat, astfel încât obiectivele de dezvoltare ale României să poată fi realizate în contextul atenuării și adaptării la schimbările climatice.

Președintele României a mulțumit pentru implicare Băncii Mondiale în proiectele de educație și pentru contribuția sa la Summitul privind transformarea educației, care s-a desfășurat în aceste zile la New York, în marja Adunării Generale”, a transmis aceeași sursă.

Schimbările climatice, o problemă spinoasă pe agenda României

Șeful Grupului Băncii Mondiale și președintele României au discutat și despre angajamentul instituției financiare în scopul sprijinirii programelor de dezvoltare din țara noastră, David Malpass reiterând că avem de-a face cu o serie de provocări globale, printre care schimbările climatice ori siguranța alimentară.

„Președintele David Malpass a reconfirmat angajamentul Băncii Mondiale vizând sprijinirea priorităților de dezvoltare ale României. Președintele Grupului Băncii Mondiale a împărtășit, totodată, viziunea Președintelui Klaus Iohannis pe tematicile dezbătute în cadrul întrevederii bilaterale, inclusiv domeniile care trebuie să rămână în centrul atenției în intervalul următor.

David Malpass a remarcat, la rândul său, contribuția României în cadrul Transforming Education Summit și a subliniat preocuparea comună a Băncii Mondiale și a țării noastre pentru a susține creșterea relevanței educației, în contextul provocărilor globale - schimbări climatice, siguranță alimentară”, mai transmite sursa citată, care anunță că în acest sens va fi constituită o „echipă a Băncii Mondiale la București”, a transmis Administrația Prezidențială printr-un comunicat de presă.