Klaus Iohannis: Pentru România anului 2022, schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci un fenomen real, cu consecinţe semnificative pentru oameni

Klaus Iohannis: Pentru România anului 2022, schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci un fenomen real, cu consecinţe semnificative pentru oameni Sursa: Facebook/ Klaus Iohannis

Președintele României Klaus Iohannis a prezentat joi raportul „Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România”. Acesta se află acum în dezbatere publică, fiind lansat în cadrul unui eveniment ținut la Palatul Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat ralierea României la eforturile internaţionale de combatere a schimbărilor climatice, precum și consolidarea unor politici publice care să înlesnească tranziţia climatică.

Klaus Iohannis, despre combaterea schimbărilor climatice

„În această vară marcată de secetă şi de valuri lungi de căldură excesivă, am avut dovezi clare că, pentru România anului 2022, schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci un fenomen real, cu consecinţe semnificative pentru oameni. Fie că vorbim despre efectele asupra sănătăţii publice şi asupra biodiversităţii, fie că ne referim la afectarea producţiei agricole, la funcţionarea sistemului energetic ori la rezilienţa sistemelor de transport naval şi rutier, toate acestea sunt influenţate de schimbările climatice şi afectează, în final, întreaga societate. De aceea, o prioritate a mandatului meu este acordarea întregului sprijin pentru implementarea celor mai potrivite politici publice în domeniul climei.

Lupta eficientă împotriva schimbărilor climatice nu poate fi una solitară, ci presupune un demers comun şi o bună organizare şi coordonare. Din această perspectivă, instituţiile publice centrale trebuie să îşi asume un rol de catalizator în procesul de gestionare a efortului naţional de răspuns la schimbările climatice. Răspunsul nostru trebuie să fie unul rapid şi ferm, ţinând cont, totodată, că nu avem la îndemână nicio soluţie miraculoasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ţara noastră se confruntă cu provocări specifice, care au nevoie de un set complex de măsuri de adaptare pentru a diminua efectele caniculei, secetei, ale penuriei de apă, dar, concomitent, trebuie să avem în vedere şi partea de atenuare, prin punerea în aplicare de măsuri care reduc emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea pe care o generăm”, a transmis președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Un grup de lucru pentru combaterea schimbărilor climatice

Klaus Iohannis a stabilit anterior crearea unui grup de lucru la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, sub coordonarea Departamentului Climă şi Sustenabilitate. Această echipă are sarcina de a identifica riscurile la adresa României în contextul schimbărilor climatice, dar şi propunerea unui set de măsuri de reacție, toate fiind reunite în cuprinsul Raportului „Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România”.

„Abordarea adecvată a tranziţiei climatice are ca efecte atât asigurarea unui mediu sănătos şi prevenirea unor fenomene meteo extreme şi a unor dezastre naturale asociate, cât şi accesul extins la energie nepoluantă, crearea de locuri de muncă şi creşterea economică verde.

Pentru a beneficia de efectele pozitive ale tranziţiei climatice, este necesară o abordare holistică, cu politici publice bazate pe date şi ştiinţă, ca răspuns la evoluţiile internaţionale şi la Pachetul Fit for 55. Prin Raportul elaborat, grupul de lucru înfiinţat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale contribuie la definirea unei abordări integrate la nivel naţional”, a transmis Administrația Prezidențială printr-un comunicat.