Presa maghiară critică Guvernul țării noastre: „Stoparea angajărilor la stat în stil românesc”

Presa maghiară critică Guvernul țării noastre: „Stoparea angajărilor la stat în stil românesc” Sursa foto: Gov.ro

Presa maghiara a criticat măsura de stopare a locurilor de muncă din posturile publice din România. Aceasta a precizat că doar în țara noastră se întâmplă așa ceva.

În România, măsura de stopare a locurilor de muncă din posturile publice se aplică într-un mod aparte: de la data introducerii măsurii, angajarea de noi cadre în administraţie continuă fără opriri. Presa maghiară nu înțelege decizia Guvernului de la București.

De la introducerea stopării din partea guvernului României a noilor angajări, instituţiile de stat au publicat peste 300 de anunțuri de concursuri. Măsura de stopare a angajărilor a intrat în vigoare la 1 iulie, însă în cazurile în care exista deja anterior o decizie privind crearea de noi locuri de muncă, acestea au putut şi pot fi ocupate, potrivit regulii.

Portalul posturi.gov.ro a publicat între 1 iulie şi 31 august cel puţin 300 de anunțuri de locuri de muncă. Pe site-ul ANFP, prin intermediul căruia continuă de asemenea angajările în sfera publică, au fost anunţate doar pe 1 septembrie 13 noi posturi. Autoritatea Vamală din România a emis la 31 august un comunicat în care informează presa despre intenţia de a angaja 194 de persoane pentru o perioadă determinată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bogdan Lari Mihei, preşedintele autorităţii a ținut să precizeze că angajările se fac pe baza hotărârii guvernamentale de urgenţă 103/2022, iar dispoziţia despre stoparea angajărilor nu se referă la posturile anunţate. Anul trecut cheltuielile salariale ale angajaţilor publici au însumat 112 miliarde lei, cu 60% mai mult decât în 2017. În acelaşi interval de timp PIB-ul României a crescut cu doar 38%, cu alte cuvinte salariile funcţionarilor publici constituie o povară tot mai mare pentru bugetul de stat, potrivit publicației maghiare NAPI GAZDASÁG.

Relațiile dintre România și Ungaria

Președinta Ungariei, Novák Katalin, urmează să facă o vizită oficială în România pe 7 septembrie, la invitația președintelui Klaus Iohannis. Cele două state au luat o pauză în relațiile bilaterale la nivel înalt. La Budapesta, însemnele oficiale ale României sunt deteriorate și nici în țara noastră nu este situația mai roz.

Ungaria a creat o societate paralelă a comunității maghiare în Transilvania, întărind sistemul de educație, de cultură, cel social, economic și sportiv al acestora (despre investițiile Ungariei în Transilvania: Căsătorie de conveniență cu zestre de miliarde: așa a fost cucerit UDMR de către FIDESZ; Cine modelează mințile maghiarilor din România după chipul și asemănarea lui Viktor Orban/ Obiectivul Budapestei: Unirea națiunii maghiare în spațiul mediatic;).