Președinta Ungariei, nemulțumită de conferința susținută alături de Klaus Iohannis. „Traducerea nu a fost completă”

Președinta Ungariei, nemulțumită de conferința susținută alături de Klaus Iohannis. „Traducerea nu a fost completă”Katalin Novak: Ungaria este un bun aliat; Sursa foto. Twitter

Președinta Ungariei, Katalin Novak, nu a fost încântată de vizita pe care a făcut-o la București. Oficiala a precizat că nu a avut parte de o traducere completă la conferința de presă susținută alături de Klaus Iohannis.

Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a spus părerea despre dorința unor politicieni din UDMR, dar și de la Budapesta, privind autonomia „unor județe”. Ea a vorbit și despre vizita pe care a făcut-o în România. Aceasta nu a avut cuvinte de laudă la adresa României și s-a plâns de calitatea traducerii din română în maghiară.

„Îmi cer scuze, traducerea nu a fost întotdeauna completă și nu am auzit fiecare propoziție cu exactitate, nici din discursul domnului președinte, uneori au lipsit propoziții întregi, eu le-am completat în sensul discuțiilor noastre între 4 ochi, pentru că sunt convinsă că și în mod public a exprimat aceleași lucruri. Deci nici întrebarea nu a ajuns la mine complet. Pe baza celor auzite de mine, încerc să răspund la întrebarea dumneavoastră”, a spus Katalin Novak, care și-a păstrat zâmbetul pe buze, potrivit Libertatea.

Președinta Ungariei, vizită la București

Azi, Katalin Novák, președinta Ungariei, a făcut o vizită la Bucureşti la invitaţia omologului său român, Klaus Iohannis. Președintele României a precizat că țara noastră respectă drepturile minorităților naționale, subliniind că tensiunile interetnice sunt „umflate public”, în mod artificial.

„Există evident probleme care necesită mai mult decât o discuţie atunci când vorbim despre drepturile minorităţilor în România, însă daţi-mi voie să încep răspunsul meu prin a spune că în România drepturile tuturor minorităţilor naţionale sunt respectate, ba chiar mai mult, în România există un exemplu pe care putem să-l prezentăm cu mândrie: minorităţile naţionale sunt reprezentate în Parlament, chiar dacă numeric prin vot nu obţin atâtea voturi cât sunt necesare pentru un mandat.

Asta se numeşte o discriminare pozitivă. Este interesul nostru comun şi am discutat pe larg această chestiune ca drepturile minorităţii maghiare să fie pe deplin respectate, să-şi poată trăi cultura, să-şi poată folosi limba maternă şi aşa mai departe. Am convenit împreună că este bine să folosească şi limba română”, a declarat președintele Klaus Iohannis.