El a venit la putere în 1989 când a condus o lovitură de stat și a fost prim-ministru în perioada 1989-1993. La 11 aprilie 2019 a fost înlăturat de la putere în urma unei lovituri de stat a armatei.

Bashir se confruntă cu cinci acuzații de crime împotriva umanității și două acuzații de crime de război la CPI de la Haga. Crimele au fost comise în timpul campaniei militare a Sudanului în Darfur, între 2003 și 2008.

Purtătorul de cuvânt al ICC, Fadi El Abdallah, a declarat pentru CNN: “Suntem conștienți și urmărim noutățile în legătură cu domnul al-Bashir ”.

Într-o declarație video, un membru al consiliului suveran al guvernării Sudanului, Mohammed al-Ta’ashy, a declarat: „Nu putem realiza dreptate decât dacă vindecăm rănile cu justiția”.
ICC a emis două mandate de arestare pentru Bashir, mai întâi în martie 2009 și apoi în iulie 2010.

Bashir, care a condus Sudanul timp de trei decenii, a fost primul președinte care a fost acuzată de CPI pentru infracțiunea de genocid, potrivit site-ului instanței.

În decembrie anul trecut, a fost condamnat la doi ani într-o unitate corecțională, după ce a fost găsit vinovat de corupție și deținere ilegală de monedă străină.

Sudanul afirmase anterior că nu-l va extrăda pe Bashir, anunță CNN.