CRIZĂ ÎN UE! Premierul italian Matteo Renzi a demisionat după ce reformele sale constituționale au fost respinse prin referendum. Uniunea Europeană este cu un pas mai aproape de dispariție
- Dodo Romniceanu
- 5 decembrie 2016, 06:34
Premierul italian Matteo Renzi și-a dat demisia după ce votanții din țara sa au respins categoric, prin referendum, propunerile de modificare și reformare a Constiuției. Într-o conferință ținută târziu în noaptea de duminică spre luni, premierul și-a asumat întreaga responsabilitate pentru rezultatul referendumului pentru care au votat 70% dintre alegători, 60% dintre aceștia respingând modificările propunse de Renzi.
Într-o declarație făcută de la sediul guvernului, Renzi a admis că "Nu" a câștigat la referendum de o manieră clară.
"Experiența mea de șef al guvernului se oprește aici", a declarat Renzi. "Am vrut să tai scaune, dar nu am reușit. Scaunul care cade este cel al meu", a mai arătat premierul italian.
În timpul apariției sale, Matteo Renzi, cu o mie de zile în fruntea executivului de la Roma, a fost însoțit de Agnese Lantini, partenera sa de viață, căreia i-a mulțumit pentru "răbdarea" din timpul mandatului său de premier.
Invocând crizele politice frecvente care au marcat scena politică italiană în ultimele decenii, premierul de centru-stânga a cerut o reformă a sistemului politic prin care s-ar fi sporit puterile guvernului central, în detrimentul celor 20 de regiuni ale Italiei, pe probleme precum mediul, transportul și energia.
Reforma viza și renunțarea la bicameralismul perfect prin retragerea funcției legislative în cazul Senatului, urmând totodată să fie redus numărul de parlamentari.
În vreme ce la Bruxelles rezultatele referndumului au fost primite cu amărăciune, lidera extremei drepte din Franța, Marine Le Pen, și-a exprimat satisfacția pe Twitter. ”Italienii au votat împotriva Uniunii Europene și a lui Renzi. Trebuie să ascultăm această sete de libertate a națiunilor”, a scris Le Pen pe Twitter.
Potrivit BBC, Renzi era cam ultimul premier european cu o viziune limpede în privința viitorului Uniunii, în condițiile în care cancelarul german Angela Merkel este ocupată cu gestionarea crizelor din țara sa iar Franța pare acaparată de eurosceptici.