Evenimentul Zilei > Politica > Premierul Florin Cîțu, ignorat de Ministrul Economiei. Legea 5G provoacă noi tensiuni în coaliție
Premierul Florin Cîțu, ignorat de Ministrul Economiei. Legea 5G provoacă noi tensiuni în coaliție

Premierul Florin Cîțu, ignorat de Ministrul Economiei. Legea 5G provoacă noi tensiuni în coaliție

Legea 5G generează noi tensiuni în coaliția de guvernare. Totul a pornit de la faptul că premierul Florin Cîțu nu a fost informat de decizia lui Claudiu Năsui, ministrul Economiei.

Legea 5G dă naștere unor noi contre în coaliția de guvernare. Situația tensionată a pornit de la faptul că ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a solicitat amânarea dezbaterii pe Legea 5G, însă premierul Florin Cîțu nu a fost informat cu privire la această mișcare.

La conferința de presă pe care premierul Florin Cîțu a susținut-o joi, jurnaliștii l-au întrebat care sunt motivele ce stau la baza solicitării făcute de ministrul Economiei. Liderul de la Palatul Victoria a spus ă nici măcar nu știe despre ce este vorba.

„Nu (n.red. – știam), și mă surprinde că a luat o astfel de decizie. Nu ştiam.

Mesajul meu este ferm şi clar: am trimis la aprobat un proiect de lege în guvern şi în coaliție, decizia a fost să treacă acest proiect de lege prin Parlament cât mai rapid.

Nu am avut acea discuţie cu ministrul Economie, o să am o discuţie, nu înţeleg de ce a încercat să amâne un astfel de proiect foarte important pentru industria tehnologică din România”, a declarat, joi, premierul Florin Cîţu.

Ministrului Economiei, Claudiu Năsui, a solicitat conducerii Senatului amânarea dezbaterii Legii privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G, pe motiv că nu ar fi fost respectaţi toţi paşii procedurali înainte de trimiterea proiectului în Parlament.

„Instituţia noastră (Ministerul Economiei – n.r.) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (Comisiei Europene – n.r.), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G”, scrie  în adresa trimisă de Claudiu Năsui preşedintei Senatului, Anca Dragu, pe 27 aprilie.

Claudiu Năsui, despre Legea 5G: Am primit precizări din partea Comisiei

Ministerul Economiei susţine fără echivoc Legea 5G trimisă în Parlament, iar notificarea transmisă de către minister a fost în urma unei comunicări cu Comisia Europeană, a declarat, joi, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

„Am vorbit cu premierul, susţinem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament. Am primit precizări din partea Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct naţional de contact cu comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct naţional de contact suntem obligaţi, dacă primim comunicări de la CE, să transmitem mai departe instituţiilor relevante”, a subliniat Năsui, într-o declaraţie.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a trimis ministerului precizări în care sublinia că România pregăteşte o lege pentru introducerea infrastructurii 5G, care dacă ar conţine reglementări de natură tehnică, potrivit Directivei 2015/1535, Comisia ar trebui notificată în privinţa lor.

„În urma unei analize la nivelul guvernului conform căreia actul normativ nu se supune procedurii de notificare, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe. Trimiterea notificării de către Minister nu schimbă cu nimic susţinerea legislaţiei privind 5G în România. Este o chestiune tehnică de comunicare cu Comisia”, a explicat oficialul de la Economie.

Sorin Grindeanu sare în apărarea tehnologiei 5G

Tehnologia 5G nu dăunează sănătății, a spus Sorin Grindeanu, în urmă cu ceva vreme. Afirmația acestuia a fost făcută în contextul știrilor false apărute pe marginea acestui subiect.

„De fiecare dată când omenirea a făcut un salt tehnologic au existat și asemenea luări de poziție. În momentul în care a s-a trecut la locomotivele cu abur, vă rog să verificați presa de atunci, așa cum era ea, și o să vedeți păreri ale multora, specialiști din acea perioadă, la 1800, care spuneau că dacă trenul merge cu mai mult de 40 de kilometri la oră se lichefiază organele. Am dat acest exemplu tocmai ca să explic mai bine frica de 5G, de tehnologie”, a explicat fostul premier.

„Să știți că nu se ajunge în acest stadiu în care suntem acum fără studii ale OMS, fără impactul pe care l-ar avea acea tehnologie asupra corpului uman”.