Premieră în depistarea SARS-CoV-2. Un medic propune testarea apelor din canalizare

Premieră în depistarea SARS-CoV-2. Un medic propune testarea apelor din canalizare

Deputatul Adrian Weiner (USR-PLUS) propune, în premieră, pentru România, testatarea apelor uzate, din canalizare pentru depistarea răspândirii SARS-CoV-2 în orașe.

Premieră în depistarea SARS-CoV-2. Apele uzate din canalizările orașelor vor fi testate pentru depistarea SARS-CoV-2. Este o propunere venită din partea deputatului Adrian Weiner (USR), vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Parlamentarul a transmis o adresă, în acest sens, către Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

„România are o capacitate limitată de testare RT-PCR pentru SARS-CoV2. Niciodată nu am ajuns la utilizarea întregii rezerve teoretice de 50.000 de teste /zi. Astfel, instrumentul testării nu a fost folosit niciodată prospectiv ci doar reactiv – pentru confirmarea/infirmarea suspiciunii de COVID-19 la pacienții care corespund «definiției de caz» din Metodologia de Testare”, se arată în documentul trimis de Adrian Weiner.

Ne puteți urmări și pe Google News

Testarea apelor uzate din zonele urbane pentru depistarea SARS-CoV2 RNA se face în mai multe state din Europa. Metoda a fost folosită în Olanda, Franța, Italia, Finlanda și Spania. Analizele urmează să identifice încărcătura virală cu SARS-CoV-2 RNA în materiile fecale, secreții respiratorii sau urină.

Premieră în depistarea SARS-CoV-2

Astfel, pot fi monitorizate, în timp real, datele socio-geografice cu impact în sănătatea publică. Testarea permite avertizarea prevenitvă cu privire la creșterea numărului de infectări din anumite zone. Detectarea încărcarii virale în apele uzate oferă un avans de aproape 30 de zile sistemului medical.

„Astfel, încărcarea virală cu SARS-CoV-2 RNA a apelor uzate provenite din canalizarea menajeră și mai ales evoluția în dinamică a acestei încărcări poate reflecta variații în prevalența COVID-19 în zonele urbane. Poate fi un instrument util în evaluarea transmiterii comunitare a bolii și poate anticipa numărul de îmbolnăviri și accesarea serviciilor medicale. Laboratoarele DSP pot efectua ritmic – la 2-3 zile analize din puncte cheie de colectare și astfel dinamica încărcării virale a populației generale să poată fi evaluată”, se mai arată în document.

Costuri mai mici decât pentru testare

Costurile de implementare sunt mai mici decât costurile globale generate de insuficiența testării RT-PCR. Totodată, deputatul Adrian Weiner atrage atenția că autoritățile de sănătate publică din Uniunea Europeană recomandă supravegherea cu atenție a răspândirii noilor tulpini de SARS-CoV-2.

„De altfel, în ultimul raport, prin care crește spre foarte ridicat gradul de alertă privind riscul de apariție și transmitere în comunitatea a noilor tulpini cu transmisibilitate crescută, ECDC îndeamnă statele membre să mențină și să crească monitorizarea și supravegherea răspândirii SARS-CoV-2 în general și a noilor tulpini mutante în particular”, se mai arată în document.

Medicul Adrian Wiener este și coordonatorul secției COVID a Spitalului Județean din Arad.