Pensiile speciale, propunere de ultimă oră. Ce decizie se va lua în privința acestor venituri
- Nicolae Comănescu
- 16 februarie 2021, 22:45
Pensiile speciale ar putea să sufere o modificare din temelii, în viitorul apropiat. Deocamdată, totul este la nivel de discuție politică.
Pensiile speciale, unul dintre subiectele întoarse pe toate fețele, în România, în ultimii ani. Vicepremierul Kelemen Hunor a abordat și el subiectul, marți seară, și a vorbit despre echitate. Adică despre tăierea tuturor pensiilor speciale, nu doar a unora dintre aceste venituri. Subiectul a fost politizat, iar Hunor a vorbit despre această întrecere între partide „un concurs de frumusețe”.
Pensiile speciale, un subiect care este stors de clasa politică din România
„Haideți să impozităm pensiile speciale cu 99% acea valoare care depășește indemnizația președintelui. Ori tăiem toate pensiile speciale, pensiile ocupaționale. Toate care nu-s pe bază de contributivitate. Dar, dacă le tăiem doar pe unele, nu facem un lucru corect, just din punct de vedere al echității sociale. În fața legii toți suntem egali. Nu mergem pe populisme ieftine.” A declarat Kelemen Hunor al B1 TV.
„Eu aș merge, și asta e poziția noastră, să tăiem toate pensiile speciale și ocupaționale să le plafonăm la un nivel acceptabil. Să ai pensie de 70.000 de lei e inacceptabil. Deci cineva care a fost la CCR, a fost și parlamentar și procuror sau judecător are 70.000 de lei. Nu se poate așa aberație. Trebuie o abordare frontală. În rest, acest concurs de frumusețe nu vreau să-l cmentez deoarece durează de 10 ani”. A mai afirmat vicepremierul pentru sursa citată.
Persoanele care merită cu adevărat să primească pensie specială
Kelemen Hunor a ținut să facă o precizare. Și s-a referit la militarii care participă la misiuni ce le pun viața în pericol. „Militarii care luptă pe front, pe teatre de război, cei care sunt în misiuni speciale la ONU. Poate fi discutată separat orice soluție, dar un magistrat să iasă la pensie la 48 de ani, apoi se reagajează la stat... Ori un polițist, indiferent de gradul lui... La 50 de ani, oameni în forță sunt pensionari și se reangajează la stat și iau și pensie, și un salariu bun.”