Premieră în Brazilia. Primul satelit lansat pentru a monitoriza defrișările

Premieră în Brazilia. Primul satelit lansat pentru a monitoriza defrișările

Premieră în Brazilia. Primul satelit a fost lansat de această țară pentru a monitoriza defrișările din Pădurea Amazoniană.

Premieră în Brazilia. A fost lansat în spaţiu primul satelit brazilian. Scopul acestuia este de a monitoriza defrişările din Pădurea Amazoniană. Anunţul a fost făcut duminică de Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE), citat de agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Premieră în Brazilia. Lansarea a fost un succes

Satelitul denumit „Amazonia 1” a fost lansat cu succes spre orbită la ora locală 1:54 (4:54 GMT) de la Centrul Spaţial Satish Dhawan din India, se arată într-un comunicat.

Este „primul satelit de observare a Pământului proiectat, integrat, testat şi operat în totalitate de Brazilia”, se mai afirmă în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Amazonia 1” va trimite imagini pentru monitorizarea mediului şi a activităţilor agricole din Brazilia.

Cu ce este dotat și ce face satelitul

Camera video cu care este dotat satelitul poate să fotografieze orice loc de pe Pământ la fiecare cinci zile. E o caracteristică descrisă de INPE drept „extrem de valoroasă” datorită faptului că nu este întotdeauna garantată obţinerea unei imagini clare, neafectată de prezenţa norilor.

Cu un buget de 44 de milioane de reali (aproximativ 71,4 milioane de euro), proiectul „Amazonia 1” a fost în mod repetat expus riscului de reducere a fondurilor, conform site-ului de ştiri G1.

Cu puţin timp înainte de lansare, INPE a suspendat granturile a peste o sută de oameni de ştiinţă, se menţionează în raport.

Ce se întâmplă în Pădurea Amazoniană

Potrivit unui raport al Human Rights Watch (HRW), despădurirea din regiunea amazoniană din Brazilia este provocată în mare parte de reţele criminale care folosesc violenţa şi intimidarea.

Peste 300 de oameni au fost ucişi în ultimul deceniu în contextul conflictelor pentru pământ şi resurse în Amazonia, mulţi de oameni implicaţi în tăierile ilegale de arbori, potrivit cifrelor citate de HRW

Reţelele criminale au capacitatea logistică de a coordona tăierea, procesarea şi vânzarea pe scară mare a lemnului, angajând oameni înarmaţi împotriva celor care militează pentru apărarea pădurii, potrivit HRW.