Rețelele criminale pun la pământ pădurea amazoniană

Rețelele criminale pun la pământ pădurea amazoniană

Despădurirea din regiunea amazoniană din Brazilia este provocată în mare parte de reţele criminale care folosesc violenţa şi intimidarea, se menţionează într-un raport al Human Rights Watch (HRW) dat publicităţii marţi.

Peste 300 de oameni au fost ucişi în ultimul deceniu în contextul conflictelor pentru pământ şi resurse în Amazonia, mulţi de oameni implicaţi în tăierile ilegale de arbori, potrivit cifrelor citate de HRW și preluate de Agerepres.

Organizaţia a documentat 28 de crime, găsind dovezi că cei responsabili erau angajaţi în despăduriri ilegale şi le percepeau pe victime - în mare parte indigeni sau alţi locuitori din pădure - drept obstacole. Lumea este tot mai îngrijorată de distrugerea celei mai mari păduri tropicale din lume, care se întinde în mai multe ţări sud-americane şi joacă un rol important în limitarea schimbării climatice prin absorbţia şi stocarea de dioxid de carbon.

Reţelele criminale au capacitatea logistică de a coordona tăierea, procesarea şi vânzarea pe scară mare a lemnului, angajând oameni înarmaţi împotriva celor care militează pentru apărarea pădurii, potrivit HRW.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numai o mică parte din aceste crime ajung la proces, potrivit grupului de apărare a drepturilor omului, care atribuie incapacitatea de a-i trage la răspundere pe vinovaţi eşecului poliţiei de a efectua investigaţii adecvate.

Violenţa s-a agravat în mandatul preşedintelui Jair Bolsonaro, care a redus eforturile de aplicare a legilor de mediu şi în timpul căruia incendiile de pădure legate de despădurire au ajuns la un nivel nemaiîntâlnit din 2010, susţine raportul HRW.

HRW a discutat cu peste 170 de persoane pentru întocmirea acestui raport, inclusiv locuitori din zonele afectate de despădurire şi oficiali.