Toate pregătirile necesare au fost făcute în aşa fel încât femeile, la început doar pentru meciurile internaţionale, vor putea să intre pe stadioanele de fotbal în Iran. Anunţul a fost făcut de ministrul Sportului din Republica islamică, Masoud Soltanifar.

Guvernul moderat al preşedintelui Hassan Rohani deja se arătase favorabil în problema aceasta, chestiune solicitată şi de FIFA. Eliminarea interzicerii, în trecut valabilă doar parţial, e aşteptată începând cu 10 octombrie la partida naţionalei masculine de fotbal care va juca pe stadionul Azadi din Teheran împotriva Cambodgiei în cadrul preliminariilor Campionatului Mondial din 2022 din Qatar.

Pe stadion au fost amenajate spaţii, intrări şi toalete speciale pentru femei, separate de cele ale bărbaţilor

De asemenea, s-a prevăzut o amplă desfăşurare de forţe poliţieneşti pentru a garanta că nu vor avea loc incidente. Anunţul acesta, cu intrarea femeilor pe stadioane a intrat în vigoare după revoluţia islamică din 1979 şi s-a întors în centrul unor dure polemici ca urmare a morţii lui Khodayari, rebotezată ”fata în albastru”, după culorile echipei sale, Esteghlal din Teheran, antrenată de un italian, Andrea Stramaccioni.

Femeia a murit în spital din cauza arsurilor suferite după ce şi-a dat foc în faţa unui tribunal din capitala iraniană când a aflat că risca o condamnare la 6 luni de închisoare pentru ultraj la pudoare fiindcă a intrat pe stadion în martie trecut. Magistratura Republicii islamice a precizat ulterior că n-a fost emisă nicio sentinţă împotriva ei, conform celor relatate de Leggo.