Prefectura Galaţi: Unda de viitură de pe Dunăre va atinge maximul pe 26 şi 27 mai

Prefectura Galaţi: Unda de viitură de pe Dunăre va atinge maximul pe 26 şi 27 mai

Unda de viitură de pe Dunăre va atinge maximul la Galaţi pe 26 şi 27 mai, când debitul va fi de circa 13.900 mc/s, iar nivelul de 605 centimetri, cu cinci centimetri peste cota de inundaţie, potrivit estimărilor actuale, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan.

Fluviul Dunărea a înregistrat vineri o cotă de 569 centimetri, cu nouă centimetri peste cota de atenţie şi un debit de 12.500 metri cubi pe secundă. În ceea ce priveşte râul Siret, vineri avea un nivel de 147 de centimetri la Şendreni- cota de atenţie fiind de 550 centimetri, iar Prutul avea la Oancea 138 centimetri- cota de atenţie fiind de 440 centimetri.

Potrivit reprezentantului Prefecturii, în anul 2010, pe 2 iulie, maximul undei de viitură pe Dunăre, la Galaţi, a fost de 664 cm, cu patru centimetri peste cota de pericol, fluviul având atunci un debit de 16.730 metri cubi pe secundă. Siretul a avut în aceeaşi zi o cotă de 711 centimetri, 61 de centimetri peste cota de pericol, iar Prutul a avut 452 centimetri, 12 centimetri peste cota de atenţie, pe ambele râuri înregistrându-se atunci şi fenomenul de remuu.

Toate instituţiile şi societăţile din zonele cu risc de inundare şi-au refăcut stocurile de materiale (folie, saci, nisip etc.), au fost verificate mijloacele de intervenţie ale Biroului de Apărare şi Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Galaţi şi s-au demarat, punctual, lucrări de reparaţii la parapeţi, întăriri şi supraînălţări ale digurilor de apărare, fiind totodată obturate gurile de canalizare din zonele cele mai expuse.

La această dată, digul Bădălan - la Dunăre, digul Brateşul de Jos - la Prut şi digul de la Siret nu prezintă niciun fel de probleme care să pună în pericol lucrările de apărare, dar sunt supravegheate permanent de personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor astfel încât să se poată interveni prompt şi eficient în punctele cu infiltraţii. Începând de vineri dimineaţă, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat şi extins Codul portocaliu pe Dunăre, pe întreg sectorul românesc, până la Brăila, iar pentru sectorul din aval, inclusiv Galaţi, până la Tulcea, a fost prelungit Codul galben.

Ne puteți urmări și pe Google News