Anjem Choudary, 49 de ani, a desfăşurat o activitatea intensă de recrutare pe teritoriul Regatului Unit, sprijinind înfiinţarea grupării Al-Muhajiroun, inspirată de organizaţia teroristă Al-Qaida, şi radicalizarea jihadiştilor care s-au aruncat în aer pe 7.07.2005, la Londra.

Choudary a propovăduit ani de zile uciderea cu pietre a partenerilor infideli şi a caracterizat armata britanică drept o adunătură de laşi. Discursurile lui Choudary au sădit germenii urii în mulţi dintre tinerii şi vulnerabilii săi ascultători care s-au lepădat rapid de propriile convingeri şi le-au preluat pe ale predicatorului.

Printre discipolii de suflet se numără şi cei doi jihadişti nigerieni Michael Adebolajo şi Michael Adebowale, care au şocat întreaga naţiune după ce l-au atacat şi ucis, la Londra, pe soldatul Fusilier Lee Rigby cu un satâr şi o macetă. Lee Rigby avea 25 de ani şi abia ce revenise în ţară din Afganistan.

Un alt discipol plămădit de Choudary a fost Siddhartha Dhar – supranumit noul “John Jihadistul” ,după ce a fost remarcat într-o serie de clipuri teribile care surprind abominabilele execuţii ale Statului Islamic.

Dhar a fost arestat alături de Choudary şi Mizanur Rahman în septembrie 2014, dar a reuşit să umilească Scotland Yard şi să se facă nevăzut. S-a refugiat în Siria alături de soţia însărcinată şi cei patru copii ai lor, trimiţând autorităţilor britanice ilustrate sfidătoare cu el pozat alături de o armă de asalt (foto sus).

Până şi fosta gardă de corp a lui Choundary, Mohammed Reza Haque (foto jos), s-a radicalizat iar în prezent este suspectat că a executat mai mulţi prizonieri ai Statului Islamic.

De asemenea, un alt acolit de-al predicatorului, Abdul Waheed Majeed, 41 de ani, a devenit primul atentator sinucigaş britanic de pe teritoriul Siriei după ce a intrat cu un camion plin cu explozivi în porţile închisorii din Alep, în ianuarie 2014.

Foştii colegi de facultate al clericului nu îşi explică radicalizarea profundă a lui Anjem Choudary. Cel mai probabil s-a petrecut după terminarea facultăţii pentru că Choudary, fiul unui comerciant pakistanez din Welling (sud-estul Londrei) fusese un student ca toţi ceilalţi care bea, făcea sex de câte ori avea ocazia, fuma şi nu refuza un LSD dacă se oferea prilejul. Supărarea pe care i-a provocat-o controversata operă a lui Salman Rushdie, Versetele Satanice, considerată de mulţi musulmani drept blasfemie, ar fi putut fi totuşi un indiciu al predispoziţiilor sale.

După terminarea studiilor s-a mutat la Londra unde a intrat definitiv sub înrâurirea islamistului Omar Bakri Muhammad, pe care l-a cunoscut la o moschee din Woolwich şi alături de care a sărbătorit atacurile de la 11 septembrie 2001. Bakri este, de asemenea, fondatorul grupării al-Muhajiroun, Străinii, în anii 1990, numindu-l pe Choudary “naqib”, mâna sa dreaptă.

Autorităţile britanice au încercat ani de zile să intezică organizaţia, care a reuşit să scape schimbându-şi în mod repetat denumirea oficială.
În 2010, după ce au avut certitudinea că gruparea are planuri diabolice, autorităţile s-au încordat din nou şi au reuşit să interzică definitiv gruparea înfiinţată sub numele de Al-Muhajiroun.

În mai, anul acesta, şoferul Junead Ahmed Khan, membru al grupării, a fost condmanat la închisoare pe viaţă după ce s-a descoperit că, în iulie 2015, plănuia să ucidă soldaţi americani la o bază militară britanică.

Se mai spune, de asemenea, că gruparea clericului britanic era conectată şi cu Abdelhamid Abaaoud, creierul atrocităţilor comise la Paris, în noiembrie 2015, şi Omar Ismael Mostelfai, unul dintre atacatorii sinucigaşi de la Bataclan.

Într-un interviu acordat în octombrie 2014, Choudary spunea că liderul ISIS Abu Bakr al-Baghdadi este “Califul tuturor musulmanilor şi Prinţul credincioşilor”.

A fost arestat două săptămâni mai târziu, alături de opt dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi şi riscă ani grei de puşcărie pentru că şi-a îndemnat adepţii să susţină şi să se alăture sângeroasei grupări teroriste.

 

 

Te-ar putea interesa și: