Recent, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel i-a transmis lui IPS Teodosie că nu îi acceptă cererea ca Arhiepiscopia Tomisului, pe care o conduce de mai mulți ani să fie ridicată la rangul de mitropolie.

Cu toate astea, IPS Teodosie nu a dat dovadă de ascultare și a organziat un simpozion la sediul Arhiepiscopiei Tomisului, iar mai apoi, profesorul de istorie Constantin Barbu, care este consilierul lui IPS Teodosie a susținut o conferință de presă. Miza discuției s-a purtat în jurul deciziei Patriarhului Daniel de a nu înființa Mitropolia Tomisului. La respectivul simpozion s-au prezentat o serie de documente vechi, din Arhiva Vaticanului care atestă că în zona Dobrogei a funcționat o mitropolie ortodoxă.

„Vorbim despre 11 mitropoliți, mari conducători spirituali ai Tomisului, începând cu Evanghelicus, întâiul episcop al Tomisului (n.r.: 290-300 dHr.)… Deci, 11 mitropoliți… Până să facă ei Mitropolie la Curtea de Argeș, Dobrogea are 11 mitropoliți! Nu mai numărăm episcopi și arhiepiscopi”, a afirmat istoricul Constantin Barbu.

Despre decizia Patriarhului BOR, profesorul Barbu a fost mai acid.

„Eu cred că se va lumina și va reactiva Mitropolia Tomisului, fiindcă este în favoarea poporului român. Dacă vrea să-i fure o mie de ani, nu e problema mea. El ar deveni ierarhul celei mai vechi biserici ortodoxe din Europa și ar fi patriarhul care strălucește peste ortodoxie”, a spus Constantin Barbu, despre decizia Prea Fericitului Daniel.

Nu știe ce vorbește consilierul său

IPS Teodosie nu a participat la conferința de presă susținută de consilierul personal, dar ulterior a venit cu unele precizări. Înaltul prelat a spus că nu poate controla discursul public al profesorului Barbu.

”Domnul profesor Constantin Barbu nu-mi permite să-l controlez sau să-l cenzurez și nu știu ce a dorit să vă spună, își asumă dânsul toate cele pe care le-a spus, n-am fost martor. Noi ne rugăm, noi nu umblăm cu bâjbâieli… Noi ne rugăm, și Preafericitul se roagă, în rugăciune ne vom întâlni și adevărul nu poate fi învins niciodată”, a mai adăugat IPS Teodosie la chestiunea deciziei Prea Fericitului Patriarh Daniel.