Praștia lui David, Săgeata și Cupola de Fier: Cele trei „straturi” de apărare a Israelului

Praștia lui David, Săgeata și Cupola de Fier: Cele trei „straturi” de apărare a Israelului

Statul evreu își verifică sistemele defensive temându-se de efectele toxice ale unei administrații Biden în Orientul Mijlociu

Îngrijorările provocate de amenințarea iraniană, combinate cu incertitudinile legate de o viitoare administrații Biden, au determinat Israelul să efectueze primele teste combinate ale sistemului său de apărare antiaeriană multistrat și capacitatea acestuia de a intercomunica pentru a realiza interceptări simultane ale unui mix de amenințări, inclusiv rachete de croazieră și balistice sau drone.

Potrivit agenției israeliene Debka, testele, care au înregistrat un mare succes, au oferit date prețioase pentru dezvoltarea aflată în curs a sistemului de apărare antiaeriană cu rază medie David’s Sling (Praștia lui David), confruntându-l cu rachete balistice. Cu același prilej, au fost prezentate noile capacități ale Iron Dome (Cupola de fier).

Acest din urmă sistem, un proiect comun israelo-american, a fost dezvoltat inițial pentru a contracara rachete primitive cu rază mică și tiruri de mortiere, folosite în principal de palestinieni în Fâșia Gaza.

Testele au demonstrat că Iron Dome a devenit acum o armă capabilă să intercepteze rachete de croazieră.

Atât sistemul de altitudine medie David’s Sling cât și sistemul de altitudine mică Iron Dome au dovedit că pot colabora și lucra în tandem sau împreună cu al treilea nivel, Arrow (Săgeata), care este proiectat să lovească rachetele balistice la altitudini mari, exo-atmosferice, a cărei rețea de radare a fost de asemenea testată.

Seria de teste, efectuată de antreprenorul militar Rafael, constructorul Iron Dome și al David’s Sling, împreună cu armata israeliană, sub conducerea Direcției Organizației de Apărare Antirachetă (IMDO) și cu participarea Agenției americane de Apărare Antirachetă, parteneră a Israelului în dezvoltarea acestor sisteme antiaeriene.

Într-un moment de mare tensiune cu Teheranul, colaborarea militară veche dintre Israel și Statele Unite în domeniul apărării antiaeriene s-a intensificat pentru a profita de ceea ce ar putea fi ultimele săptămâni ale lui Donald Trump la Casa Albă.

Directorul IMDO, Moshe Patel, a declarat într-o scurtă conferință de presă, pe 15 decembrie, că un exercițiu militar antiaerian la o asemenea scară a fost primul de acest fel, dat fiind că niciodată scutul antirachetă al Israelului nu a mai fost testat simultan cu toate componentele sale.

Ministrul Apărării, Benny Gantz, a refuzat să ofere detalii privind numărul de ținte care au fost doborâte în cadrul exercițiului.

Ne puteți urmări și pe Google News