Prăpăd în Antarctica. E greu de imaginat ce se întâmplă | VIDEO
- Angelo Tăutu
- 30 septembrie 2015, 13:58
La o privire superficială, e greu de imaginat că vreo vietate e capabilă să trăiască în apele reci de lângă Antarctica.
Însă pe coasta Antarcticii se găseşte de milioane de ani un delicat ecosistem dominat de organisme cu corp moale, precum viermi marini şi stele de mare, scrie Washington Post.
Un nou studiu, condus de Richard Aronson, profesor de ştiinţe biologice la Florida Institute of Technology, relevă că, odată cu creşterea temperaturii apelor de lângă Antarctica, pe fondul încălzirii globale, ecosistemul marin din zonă se confruntă cu o neaşteptată ameninţare: o invazie de crabi.
Condiţiile din apele din regiune sunt propice pentru o invazie a crabilor pe platoul continental de lângă peninsula Antarctica. Crabii sparg carapacea stelelor de mare şi moluştelor şi se hrănesc cu genul de organisme cu corp moale, care trăiesc în această zonă. Potenţialul distructiv pentru ecosistem este ridicat.
Acest gen de crabi se găseşte pe fundul oceanului, în apele adânci din jurul lumii, şi ajunge în apele mai puţin adânci din regiunile subpolare. Câteva specii sunt faimoase pentru dimensiunile impresionante. Deşi sunt răspândiţi pe întreg globul, de milioane de ani crabii nu s-au apropiat prea mult de Antarctica întrucât condiţiile de acolo sunt prea reci pentru ei.
În general, crabii nu fac faţă la temperaturi sub un grad Celsius şi apele de pe platoul continental al Antarcticii sunt mai reci, întrucât sunt apropiate continentului îngheţat. În ultimii ani, însă, cercetătorii au observat că zona începe să atragă crabii. Mai mult, au constatat cu surprindere că nu este vorba numai de câteva exemplare, ci de mii de crabi din specia Paralomis birsteini. Populaţia pare stabilă şi se înmulţeşte.
Dacă aceşti crabi continuă să colonizeze zona, ar putea avea consecinţe grave asupra organismelor cu corp moale care trăiesc acolo, care nu s-au confruntat cu acest gen de prădători de milioane de ani şi nu şi-au construit apărarea în consecinţă.