Prăjitura lui Moş Nicolae de pe vremea bunicilor. Rețeta specială de sărbătoare nu trebuie ratată, e un deliciu

Prăjitura lui Moş Nicolae de pe vremea bunicilor. Rețeta specială de sărbătoare nu trebuie ratată, e un deliciu Sursă Youtube

Prăjitura lui Moş Nicolae este un desert care se făcea pe vremea bunicilor. Dacă doriți să faceți ceva dulce pentru această zi de sărbătoare, rețeta de mai jos merită încercată.

De Sfântul Nicolae merită să faceți această prăjitură specială, care va fi adorată de toţi cei dragi pe care-i veţi avea la masă. Se prepară uşor, şi nu este costisitoare prăjitura lui Moș Nicolae.

Pentru reţeta specială de sărbătoare aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

-150 g unt -150 g zahăr -2 lingurițe mirodenii pentru turtă dulce -4 ouă -200 g făină -1 plic praf de copt -100 g pudră de migdale -zahăr pudră

Cum se prepară prăjitura lui Moș Nicolae

Înainte de toate trebuie aprindeți cuptorul pentru a fi deja încins când introduceți tava. Amestecţi bine untul cu zahărul și mirodeniile, adaugaţi apoi ouăle, unul câte unul, și încorporează-le bine. La sfârșit, se pune făina, praful de copt și pudra de migdale.

Pasul următor: Ungeţi cu unt o formă de guguluf. Adaugaţi compoziția și introduceţi recipientul în cuptorul preîncălzit pentru 40-45 de minute. Lăsaţi să se coacă la foc mediu. După ce aţi scos-o din cuptor, lasaţi să se răcească înainte de a o scoate din formă. Înainte de a o servi, presară deasupra zahăr pudră.

O altă reţetă la fel de veche care se face în preajma sărbătorilor de iarnă

Această reţetă tradițională care se face tot de Sfântul Nicolae este foarte uşor de făcut, iar ingredientele sunt la îndemâna fiecăruia.

Ingrediente pentru prăjitura lui Moș Nicolae:

-Două căni de făină (căni de 200 de mililitri) -Două linguri de făină în plus -O linguriţă de praf de copt -O jumătate de linguriţă de sare -200 de grame de unt -O cană de zahăr (tot de 200 de mililitri) -O lingură de esenţa de vanilie -Coajă rasă de la o portocală -Patru ouă -150 de grame iaurt -Trei linguri de lapte. -100 de grame de stafide negre -100 de grame de stafide albe -100 de grame de miez de nucă mărunţit -200 de grame de seminţe de susan -O mână de fistic mărunţit.

Pentru glazură aveţi nevoie de:100 de grame de smântâna, cinci linguri de zahăr, esenţa de vanilie.

Unge o tavă rotundă cu o bucăţica de unt şi tapetează-o cu puţină făină. Amesteca făină cu praful de copt şi sărea. Cerne amestecul şi lasă-l deoparte. Pune în făină stafidele şi toate seminţele şi nucile şi amestecă uşor să se împrăştie în mod egal.

Untul, lăsat la temperatură camerei, circa 30 de minute, că să se înmoaie, se amestecă bine cu zahărul, până rezultă o crema de unt. Adaugă coajă de portocală şi vanilia, apoi ouăle, pe rând, amestecând bine după fiecare. Adaugă iaurtul în care ai pus laptele şi ai omogenizat bine, iar la final pune făină şi amestecă uşor, până ce această este bine incorporată.

Rastoarna compoziţia în vasul pentru copt (o poţi coace într-o formă de chec sau în tavă clasică de aragaz) şi coace prăjitură, în cuptorul încins în prealabil, circa 40-45 de minute până în momentul în care se rumeneşte frumos. Înainte de a scoate prăjitură din cuptor, trebuie incercata cu un pai.

Prăjitură se scoate din tavă abia după ce s-a răcit bine

Glazura se pregăteşte în momentul în care blatul s-a răcit şi a fost scos din tavă. Amesteca smântâna, zahărul şi un praf de sare într-un vas şi pune-l pe foc. Amestecă până ce zahărul se topeşte. Adaugă esenţa de vanilie şi lasă totul pe foc circa zece minute până ce se caramelizează. Când căpăta o culoare frumoasă răstoarnă caramelul peste blat.

Caramelul se răceşte în circa 30 de minute. Este bine să tăi prăjitură în bucăţi până ce caramelul se răceşte complet. In loc de caramel poţi pune ciocolată topită, sau îl poţi lasă simplu, iar în loc de seminţe şi nuci doar fructe confiate.

Reţetă recomandată de raftulbunicii.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News