Editura Evenimentul si Capital

Românul aflat între americani, ruși și extratereștri. Povești cerești cu aselenizări, zborul spre Marte și OZN-uri

Roswell este cel mai discutat si controversat caz.
Autor: | | 10 Comentarii | 4255 Vizualizari

N-a văzut OZN-uri și nici extratereștri, dar crede în existența lor. Unicul astronaut român spune că țara noastră ar mai putea trimite oameni în spațiu. Până atunci, însă, ne uităm la ruși, americani și, mai nou, la chinezii care vor să ajungă pe lună.

Este un om cu picioarele pe pământ, dar vorbește câte în lună și în stele, la propriu. Din gura lui, afirmațiile despre colonizarea planetei Marte, despre intenția chinezilor de a cuceri luna sau despre extratereștrii dintre noi capătă o greutate aparte. A călătorit mai mult ca orice român, ajungând acolo unde numai 500 de oameni de pe Terra au ajuns. Dacă îl vezi pe stradă riști să nu-l bagi în seamă. Deși este o vedetă națională, majoritatea românilor de sub 30 de ani nu l-ar recunoaște. Despre el și aventura vieții sale s-a spus aproape totul, ca despre Nadia sau Gică Hagi, spre exemplu. Este primul român care a ajuns în Cosmos. Și, după el, n-a mai fost altul! Dumitru Prunariu speră ca, într-o zi, un alt conațional să-i calce pe urme, prin spațiul cosmic.

Un OZN a survolat Constanța în 1992

Au fost astronauți care au declarat că au văzut nave extraterestre sau chiar ființe nepământești. Un exemplu este John Mitchell, veteran al misiunii Apollo 14 care a declarat răspicat că extratereștrii există! Dumitru Prunariu a afirmat același lucru mai demult, și ni l-a reafirmat, dar a menționat că secretul este bine păstrat: „Astronauții în vârstă pot spune ce cred fără frică. Cei tineri se tem. Majoritatea sunt militari și li se impune tăcerea printr-un ordin! Mulți au spus ca Mitchell, chiar și ruși... Eu personal nu am văzut OZN-uri, dar sunt convins că există!”.

Un caz concret de „Obiect Zburător Neidentificat”, petrecut acum 22 de ani la Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța, i-a întărit convingerea. „Eram inspector la Comandamentul Aviației Militare și s-a raportat un eveniment deosebit la Constanța. Unul dintre martorii de atunci, ofițer superior a cărei credibilitate n-o pun la îndoială, mi-a povestit, în particular, cum a văzut, pe înserat, după ce toate avioanele militare aterizaseră, un OZN. A văzut deasupra aerodromului un obiect cu o strălucire irizantă, cu multe luminițe de-a lungul formei sale de trabuc, care emitea un zumzet hipnotizant. Omul mi-a mai spus că obiectul, văzut de toți oamenii aflați atunci în unitate, se deplasa către Nord- Est, pe direcția Odessa...”, povestește, înfrigurat astronautul. Culmea este că, după ce OZN-ul a dispărut, fiecare martor ocular avea detalii diferite! Lor li se păruse că obiectul plutea undeva la 1.500 de metri, dar pe radar zbura rapid la o altitudine de șase kilometri! „Nici până azi nu se știe ce a fost”, conchide enigmatic Dumitru Prunariu.

România l-a trimis în Cosmos, dar Ceaușescu a semnat

Au trecut 33 de ani și jumătate de când Dumitru Prunariu a călătorit o săptămână, la bordul unei capsule spațiale sovietice în spațiul cosmic. Îi este dor de Cosmos? „M-aș mai duce o dată, dacă m-ar mai trimite...”, oftează cosmonautul.

Atunci l-a trimis în spațiu România. De fapt, fuseseră doi în program, el și Dumitru Dediu, între timp decedat. „El era într-o formă fizică mai bună, dar nu asta a contat! Decizia a aparținut Guvernului României, rușii au dat doar standardele. Era un acord între statele socialiste: Intercosmos”, explică inginerul Prunariu cum a ajuns el pe orbita Pământului. Pregătirea celor doi a început în 1977. „Anunțul oficial l-am primit în 12 mai 1981, cu două zile înainte! Ceaușescu a semnat în final”, se emoționează Dumitru Prunariu.

La 62 de ani, singurul nostru cosmonaut nu-și vede capul de treabă. Lucrează pentru Romspace, o asociație de cercecetători în domeniul spațiului care are contracte cu Agenția Spațială Română și este și reprezentantul României ca vicepreședinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene, pentru următorii trei ani. Ca persoană privată este și președintele filialei europene a Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic. „Aceasta este o asociație nonguvernamentală a astronauților din toată lumea”, explică inginerul Prunariu. Un cerc de elită ținând cont că în spațiu au zburat, de la Gagarin încoace, doar 540 de oameni! Iar el a fost al 103-lea din lume.

Dacă nu cu rușii, americanii sau europenii, poate cu chinezii

Ce șanse sunt să mai zboare un român în spațiu? „Nu zero! Teoretic avem șanse”, râde cosmonautul. „Putem trimite candidați la Agenția Spațială Europeană (ESA). Când am plecat eu a fost o oportunitate și un acord internațional. Din ’90 n-am mai participat... Orientarea spre vest a dus la diminuarea relațiilor cu Rusia!”, se îmbufnează astronautul nostru. Practic, în 2009 s-a închis ultima selecție a ESA. Din 8.400 de inși au rămas, în final, doar șase: doi italieni, un neamț, un danez, un britanic și un francez. „România nu a avut niciun candidat, că nu făceam parte din ESA!”, se supără Dumitru Prunariu. Și continuă pe un ton apăsat: „Acum se stă la coadă, că în rachetele rusești încap trei cosmonauți și nu șapte ca în fostele navete americane. Și să mai vedem ce va fi după 2022, când va fi asamblată pe orbită stația cosmică chinezească. China a anunțat că e pregătită pentru o cooperare internațională!”.

Rachetele americane care au explodat aveau motoare rusești

Pe cine sa NU sarbatorim de Florii! GRESEALA pe care o fac romanii in aceasta zi

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI