Povestea războiului dintre mafie, evrei și frontul sindical Gogoaşa tradițională americană

Povestea războiului dintre mafie, evrei și frontul sindical Gogoaşa tradițională americană

Cine nu ştie măcar din filme despre gogoaşa rotună bine rumenită, cu o gaură în mijloc, pudrată cu zahăr din plin şi greu de confundat? Era o afacere atât de bună încât clanurile Lucchese și Genovese au intrat cu forţa în ea.

În fiecare dimineață, în Statele Unite, trei miliarde de gogoşi şi alte miliarde de produse de patiserie sunt gata la primele ore. Create în anii 1920 de către un evreu care a emigrat în America din Europa de Est, gogoşile cu gaură au devenit imediat pâinea zilnică a populatei comunități evreiești de pe coasta de est.

De ce erau speciale celebrele gogoşi cu gaură

Acest brutar evreu necunoscut nu le-a prăjit în ulei gogoşile, ci le-a fiert în apă, apoi le-a băgat în cuptoare cu aburi, din acest motiv erau atât de speciale. Din anii 1920 până în anii 1960, gogoşile respective au invadat Statele Unite, fiind produse exclusiv ale brutăriilor artizanale evreiești din New York. Cifra de afaceri anuală de cinci milioane de dolari din 1929 a ajuns la cincizeci de milioane în 1960.

Apoi, produsele au dat un boom economic, în anii șaizeci, şi în Europa, devenind o modă alimentară. Producerea lor era mai profitabilă decât cumpărarea stocurilor de petrol, iar brutarii evrei, cândva săraci în Europa, cumpărau acum proprietăţi de milionare de dolari. Lucru care n-a scăpat din ochi mafiei italo-americane, care, în a doua jumătate a anilor 1950, au amenințat furnizorii evrei, brutarii și sindicatele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se face referire la cele două clanuri puternice, Lucchese și Genovese, șefi de jocuri de noroc în Atlantic City și Las Vegas, magnatii prostituției, armelor și traficului de droguri.