Povestea incredibilă a elevilor care joacă teatru deși nu au fost niciodată la unul adevărat
- Germina Olteanu
- 11 aprilie 2015, 09:54
În satul Scundu, județul Vâlcea arta este cuvântul de ordine, elevii de la școala din sat, grupați într-un consiliu al elevilor, surprind printr-un talent actoricesc debordant, un talent presărat cu mult muncă și multă imaginație, ținând cont că elevii nu au avut posibilitatea, niciodată, să meargă la un teatru adevărat.
Scundu, comuna vâlceană care nu numără mai mult de 1.861 de suflete nu duce lipsă de copii talentați și frumoși. Profesorul de română, Dragoș Zaharia povestește încântat cum a pornit inițiativa înființării unei trupe de teatru cu elevii talentați ai Școlii Generale Sundu: “Acum patru ani am pornit la drum cu o mică trupă de teatru, pe atunci acești elevi erau clasa a V- a, acum se pregătesc de liceu. Ușor, ușor această trupă de teatru a ajuns să fie un model pentru celelalte școli“, a declarat încântat mentorul elevilor de la Școala Scundu.
Elevii nu s-au mulțumit însă cu prezentarea pieselor de teatru în școală, au mers mai departe participând la diferite concursuri de teatru unde au obținut premii importante: “Nu a existat competiție la care trupa noastră să nu fi urcat pe podium, recent am obținut locul I la o competiție unde au participat mai multe trupe din județ“, a ținut să ne explice Dragoș Zaharia, coordonatorul trupei de teatru “Așchiuțele” de la Școala Generală Scundu, județul Vâlcea.
Pe lângă meseria de actori în trupă, tot elevii sunt cei care scriu cu pasiune textele pieselor de teatru, având teme variate precum prietenie, școală și chiar teme care ating problema cu care societatea românească se confruntă.
Joacă din instinct cu pasiune și dăruire
Profesorul mai spune că teatrul i-a schimbat pe elevi în cel mai frumos mod posibil: “Teatrul i-a individualizat, i-a făcut să se exprime liber, să vorbească fluent, le-a deschis apetitul pentru lectură“. Copiii au demonstrat repede că profesorul lor i-a descris în modul cel mai sincer, plin de entuziasm și dezinvolți. Trei eleve au prezentat o parodie în care îi criticau fin pe politicienii români. Piesa lor a stârnit ropote de aplauze din partea părinților și a elevilor veniți să îi susțină. Decorul sălii s-a ridicat și el la nivelul piesei, elevii inprovizând un décor demn de o trupă talentată. Cu emoție în glas, Cîrstea Amalia ne-a povestit după piesă cum au ajuns să joace cu atâta pasiune: “Totul a pornit acum patru ani, când am primit o temă interesantă la limba română, realizarea unui dialog, atunci am zis că ar fi minunat să le punem în scenă“. Eleva ne-a spus, de asemenea, că totul a fost posibil datorită profesorului Zaharia care întotdeauna a pus accent pe dezvoltarea imaginației, pe rațiune, și nu pe memorare.
Interesant este că, în ciuda talentului debordant demonstrat pe toate palierele teatrului, elevele nu au văzut niciodată cum arată un teatru adevărat. Anca, Teodora și Mihaela, cele trei actrițe care au jucat într-o superbă piesă de teatru, ne-au spus că nu au văzut niciodată o sală de teatru : “Tot ce jucăm aici este din instinct, noi punem în scenă ceea ce simțim“.
“Un mod de a ne exprima față de ceilalți, un mod de a arăta lumii că se poate”, a descris eleva Anca Maria activitatea din trupa de teatru.
Actrițele sunt angrenate și în alte activități cum ar fi pictura sau sportul, Consiliul Elevilor fiind colectivul în care elevii își pun în practică diferitele idei, locul în care își petrec timpul în cel mai frumos mod posibil.
Explicatie foto: Piesa de teatru a trupei Aschiutele