Mariam este stomatolog şi pentru a strânge fonduri să le doneze în lagărele de refugiaţi, ea înoată. „În acest fel atrag atenţia asupra suferinţelor celorlalţi”, declară ea pentru Corriere della sera.

Înfruntă apele pentru a dona fondurile strânse refugiaţilor care încearcă să ajungă în Europa

După cum scrie Corriere, Mariam este stomatolog, dar într-un moment al veţii sale s-a hotărât să intre în rolul aceluia care luptă pentru a îmbunătăţi viaţa celor care au nevoie. Astfel a început să înoate prin râuri şi canale.

Totul a pornit de la o fotografie, este ceea ce a împins-o să se confrunte cu performanţe extreme: traversarea strâmtorii Dardanele, a canalului Dubai (care separă Bur Dubai de Deira), a Tamisei (prima femeie din lume), a Canalului Mânecii (lăţimea minimă 34 km.). Graţie acestor performanţe ea colectează fonduri care i-au permis deschiderea unui spital în interiorul unei tabere de refugiaţi în Iordania.

Fotografia de care spuneam este cea a lui Aylan, copilul înecat în septembrie 2015 la Bodrum (în Turcia, oraş-staţiune la Marea Egee) . Pe unchiul său, Osama, nu l-a cunoscut niciodată şi nu-i este ruşine că-i poartă numele. „Nu l-aş schimba niciodată. Bunicul meu a lucrat din greu în domeniul construcţiilor, la una dintre cele mai importante companii din lume şi a fost un filantrop. De la el am învăţat să mă implic în ceea ce fac şi să aduc un dram de fericire prin acţiuni de solidaritate şi umanitare”.

Pasiunea pentru sport, în schimb, vine de la mama sa

Prima competiţie la care a luat parte a fost un concurs de înot în Dardanele. Mariam a fost prima femeie saudită care a înotat distanţa dintre Europa şi Asia. Cea mai mare provocare a fost însă cursa de-a lungul Tamisei: zece zile la rând timp de 8 ore pe zi. „Mă pregătesc pentru o nouă campanie până la sfîrşitul anului acesta. Căutarea unor noi rute este viaţa mea. Prin aceasta atrag atenţia asupra suferinţei refugiaţilor”, notează corriere.