Povestea fabuloasă a Grand Hotel Traian din Iași. A fost construit de celebrul arhitect francez Gustave Eiffel
- Andreea Vlad
- 13 iunie 2021, 12:15
Iași, orașul celor 7 coline, este recunoscut pentru arhitectura sa somptuoasă și multele personalități cu un destin aparte, care au marcat România. Atmosfera de capitală slavă o face să semene cu o mică Odessă. Cocheta capitală moldavă deține, de asemenea, mai multe povești în care istoria se îngemănează cu mitul. Printre ele se află și clădirea Grand Hotel Traian din centru, declarat monument istoric.
Gustave Eiffel, faimosul inginer și arhitect francez expert în construcții cu schelet metalic și elemente prefabricate metalice, cum au fost Turnul Eiffel din Paris sau Statuia Libertății ridicată în New York, și-a lăsat amprenta și în România prin două din proiectele sale.
Unul se află chiar în Iași, celălalt este un pod de cale ferată peste Prut la Ungheni, comandat și construit sub jurisdicția Imperiului Rus, care lega provincia de frontiera rusească a Basarabiei cu România. Tot după planurile lui s-au ridicat și fosta Hală Mare (1873) sau mausoleul familiei celebrului politician conservator Petre P. Carp de la conacul său din Ţibăneşti, judeţul Iaşi.
Capodoperă a stilului Beaux Arts de avangardă. O mostră de aristocrație
Cel mai amplu proiect al inginerului francez în România este impresionanta clădire a Grand Hotel Traian din municipiul Iași, inaugurat în 1882. A fost descris încă din acele vremuri ca fiind printre cele mai impresionante hoteluri din țară. Hotelul este construit pe un schelet metalic cu elemente prefabricate metalice umplute cu o zidărie ușoară de cărămidă, lemn și sticlă.
Stilul arhitectural este un Beaux Arts de avangardă, aproape industrial, tipic și altor edificii ridicate de Eiffel în alte colțuri ale planetei. Clădirea este o reușită a ingineriei și arhitecturii victoriene, care în timp a ajuns să se identifice cu identitatea culturală și arhitecturală a orașului.
"Divina" Greta Garbo s-a cazat aici incognito
Grand Hotel Traian este simbolul unei lumi apuse, decandentă, în care eticheta, rafinamentul și eleganța se completau perfect și firesc. Regi, președinți, miniștri, artiști, staruri de cinematografului s-au cazat aici. Cele mai grandioase petreceri ale vremii au avut loc aici, cele mai mari afaceri s-au încheiat în saloanele obiectivului ieșean.
La restaurantul hotelului s-au ținut evenimente majore ale urbei, precum banchetul Societății literare Junimea sau serbarea centenarului Răscoalei lui Horia, Cloșca și Crișan (21 octombrie 1884), la care au participat Mihai Eminescu și Ion Creangă.
Printre oaspeții care i-au trecut pragul se numără Greta Garbo, supranumită Sfinxul datorită discreției și vieții sale enigmatice. Potrivit arhivei hotelului, cea considerată primul mare star de la Hollywood s-a cazat aici sub un nume fals, în anul 1934.
A fost proiectat să fie un castel franțuzesc
Grand Hotel Traian a luat ființă ca vis al primarului Scarlat Pastia (1827-1900), care inițial și-a propus să construiască un extravagant teatru național. Potrivit Ziarul de Iași, pe locul în care se află astăzi edificiul existau dughenele avocatului Scarlat Pastia, primarul în perioada 1877-1879.
Deși magazinele din Piața Unirii și de pe străzile Arcu și Lăpușneanu îi aduceau un profit considerabil, primarul a decis să le demoleze pentru a ridica un teatru național.
Împreună cu Gustave Eiffel, Pastia a dorit să renască în Iași toată gloria și opulența unui castel francez. Însă fiind un proiect inovator cu un cost exorbitant pentru acele vremuri, primarul s-a văzut în pragul falimentului. Pentru a-și acoperi datoriile, a fost nevoit să cedeze imobilul către societatea Creditul Urban (unul dintre creditorii săi).
Noul proprietar a transformat imobilul în hotel. Ulterior, a trecut în proprietatea familiei evreiești Theitler. A fost rechiziționat de comuniști în 1950, însă familia Theitler a revendicat imobilul după Revoluție. De la construcția sa originală din secolul al XIX-lea până la restaurarea sa, începând cu anul 2003, s-au făcut investiții de peste 4 milioane de euro.
Faima hotelului a atins apogeul în timpul Primului Război Mondial
Faima Grand Hotel Traian s-a aflat la apogeu în timpul Primului Război Mondial când a găzduit guvernul României, în vremea când Iași era capitala temporară a țării. Majoritatea teritoriului era ocupat de Puterile Centrale, sub conducerea forțelor armate ale Imperiului German. În acea perioadă zbuciumată, populația orașului s-a mărit de 10 ori, primind peste un milion de refugiați în decurs de numai câteva săptămâni.
Trupele aliate rusești erau ostile și, în plus, dezorganizate sub influența ideologiei bolșevice, foarte la modă odată cu Revoluția rusă . În cele din urmă guvernul găzduit de Hotelul Traian, împreună cu suveranul României, Regele Ferdinand, au reușit să îndepărteze la sfârșitul războiului pericolul trupelor germane și al armatei ruse.
Sursa foto: Facebook