Racheta Oreșnik, cu componente din Germania și Japonia
- Iuliu Vlădescu
- 27 decembrie 2024, 12:27
Producătorii ruși de ai rachetelor Oreșnik, cu care se laudă și amenință Vladimir Putin, au folosit instrumente occidentale. Mai multe grupuri de inginerie de arme au dat anunțuri potrivit cărora caută muncitori familiarizați cu sistemele germane și japoneze de prelucrare a metalelor.
Rusia n-are tehnologia pentru a produce Oreșnik
Racheta experimentală „Oreșnik” a lui Vladimir Putin, lansată luna trecută împotriva Ucrainei, a fost realizată de companii rusești care se bazează încă pe echipamente avansate de producție occidentale, potrivit analizei Financial Times.
Două institute rusești de top de inginerie militară, numite dezvoltatori ai rachetei Oreșnik de serviciile de informații ucrainene, au publicat anunțuri de angajare pentru lucrători familiarizați cu sistemele de prelucrare a metalelor fabricate de companii germane și japoneze.
Posturile pentru Institutul de Tehnologie Termică din Moscova și Sozvezdie, care au fost urmărite de Financial Times, ilustrează modul în care mașina de război a Kremlinului rămâne dependentă în mod critic de tehnologia străină, supusă sancțiunilor occidentale.
Încrederea este deosebit de importantă în domeniul controlului numeric computerizat (CNC), o tehnologie vitală pentru producția rachetei Oreshnik, care permite fabricilor să modeleze rapid materialele de înaltă precizie prin utilizarea computerelor pentru a controla instrumentele.
Putin amenință Occidentul cu rachetele Oreșnik
Putin a folosit racheta Oreshnik, lansată de la sol, despre care analiștii spun că se bazează pe RS-26 Rubej, o rachetă balistică cu capacitate nucleară care a fost testată, dar nu a fost desfășurată, ca răspuns la aliații Ucrainei care permit utilizarea armamentului occidental avansat împotriva țintelor din interiorul Rusiei.
„Avem un stoc de astfel de produse, un stoc de astfel de sisteme gata de utilizare”, a amenințat Putin după lovitura împotriva unei fabrici din Dnipro, care era fosta unitate de construcție de rachete ultrasecretă a Uniunii Sovietice.
MITT, una dintre companiile de informații ucrainene despre care a fost implicată în producția Oreșnik, este principala instituție pentru dezvoltarea rachetelor balistice rusești cu combustibil solid. În reclamele postate în 2024, compania notează că aderă „la sistemele FANUC, SIEMENS, HAIDENHEIN”.
Sistemul Fanuc este japonez, în timp ce celelalte două sunt germane. Toate cele trei companii produc sisteme de control pentru mașini CNC de înaltă precizie.
Cum și mai ales de ce ajunge tehnologia occidentală la Putin
Aceleași trei companii occidentale sunt numite explicit în reclamele postate de Sozvezdie, care a enumerat una dintre specializările sale drept „sisteme de control automate și sisteme de comunicații” pentru uz militar. Postarea lor solicită „cunoștințe despre sistemele CNC — Fanuc, Siemens, Haidenhain [sic]”.
Un videoclip postat la începutul acestui an de Titan Barrikady, o a treia companie de apărare implicată în producția Oreshnik, arată, de asemenea, un muncitor stând în fața unui dispozitiv de control care poartă marca Fanuc.
Rusia s-a bazat mult timp pe mașini-unelte fabricate în străinătate, în ciuda eforturilor de a construi alternative interne. În timp ce Kremlinul se aprovizionează cu volume mari de mașini de prelucrare a metalelor de înaltă precizie din China, controalele pentru operarea acestora continuă să fie provenite din Vest.
Rusia, prea înapoiată tehnologic pentru a produce Oreșnik
În 2024, la un târg comercial important din Rusia, opt companii chineze au prezentat 12 modele de dispozitive CNC. Potrivit analizei Consiliului de Securitate Economică al Ucrainei, 11 dintre modele au fost echipate cu controlere fabricate de companii japoneze sau germane.
Denis Hutik, director executiv la ESCU, a declarat: „Dezvoltarea Oreshnik arată cât de dependent este încă complexul militar-industrial rus de echipamente occidentale de ultimă generație.
Guvernele occidentale ar trebui să facă eforturi pentru a opri fluxul acestor mărfuri, pe care le-am văzut luna trecută la Dnipro contribuind direct la atacul rusesc asupra vieților ucrainenilor”.
Anunțurile de angajare arată chiar că Stan, compania care conduce încercările Rusiei de a construi o industrie internă de producție CNC, folosește echipamente Heidenhain.
Oprirea livrărilor de CNC către Rusia, prioritară
Oprirea fluxului de controlere CNC și mașini către Rusia a fost o prioritate pentru aliații Kievului. Dispozitivele și componentele CNC se află pe așa-numita „listă comună de mărfuri cu prioritate înaltă” de articole pe care doresc în special să le refuze Moscovei.
Nick Pinkston, directorul executiv al Volition, o companie de piese industriale și un expert în scule automate, a spus: „Dacă ai putea restricționa accesul la aceste unități de control CNC din vest, ai putea încetini producția rusă”.
„Unele dintre aceste sisteme de control de ultimă generație permit tăierea mai rapidă, menținând în același timp precizia. Și dacă ar trebui să treceți la un nou sistem de control, ar trebui să reconfigurați hardware-ul și uneltele fizice ale mașinii, precum și să reprogramați complet fiecare piesă, ceea ce ar costa timp și bani și ar putea reduce și calitatea pieselor.”
În timp ce controalele exporturilor au încetinit fluxul acestor mărfuri spre Rusia, analiza FT a dosarelor rusești sugerează că cel puțin 3 milioane de dolari din transporturi, care includ componente Heidenhain, au ajuns în Rusia de la începutul anului 2024. Unii dintre cumpărătorii lor sunt profund implicați în producția de armament.
Cum se înarmează Putin cu Oreșnik
Una dintre livrări a fost prezentată ca fiind pentru un sistem care includea o nouă unitate de control Heidenhain TNC640, listată ca produsă în 2023. Potrivit site-ului web al Heidenhain, TNC640 „definește spectrul high-end al tehnologiei de control în domeniul său” și „permite operațiuni combinate de frezare, strunjire și șlefuire”.
La prețul de 345.000 de dolari, unitatea a fost expediată prin China către Baltic Industrial Company, o companie rusă care a fost sancționată de SUA și are o istorie în furnizarea de mașini CNC industriei de apărare.
Diana Kaledina, șefa Companiei Industriale Baltice, a fost arestată la momentul invaziei Rusiei din 2022 a Ucrainei din cauza acuzațiilor de fraudă într-un contract militar. Ea a fost acuzată că a importat mașini CNC din China și apoi le-a dat drept de fabricație rusă, astfel încât să se califice pentru finanțare.
Ce spun companiile implicate
Cazul împotriva Dianei Kaledina a fost abandonat la sfârșitul anului 2022, după ce un avocat al poporului a decis că urmărirea ei „ar putea cauza daune nejustificate industriei ruse de mașini-unelte”, care era „importantă pentru economie”.
Heidenhain și Baltic nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Siemens a spus că „nu fac compromisuri cu privire la respectarea [sancțiunilor]” și investighează „orice indicii de eludare” și a promis să implice autoritățile necesare și relevante”.
Fanuc a recunoscut că mașina fotografiată la Titan Barrikady pare a fi a lor, dar a remarcat că părea a fi veche. Ei au spus că „și-au sporit vigilența și controalele în cadrul proceselor de control al exporturilor pentru a preveni potențiala deturnare a tehnologiei sau a echipamentelor către entitățile ruse”.