Evenimentul ZileiSocialPovestea Aninei Ciuciu, românca de etnie rromă, candidat la Senatul Francez

Povestea Aninei Ciuciu, românca de etnie rromă, candidat la Senatul Francez

Povestea Aninei Ciuciu, românca de etnie rromă, candidat la Senatul Francez
Absolventă a universităţii Sorbona ea candidează luna viitoare la un fotoliu în Senatul francez, relatează France 24. Dacă va câştiga, Ciuciu va fi prima femeie rromă în Camera superioară a Hexagonului.

Românca vrea să folosească acest lucru în avantajul membrilor defavorizaţi ai circumscripţiei unde candidează, Seine Saint-Denis, departament unde se află cele mai sărace suburbii ale Parisului. De regulă, Senatul francez, găzduit în Palace de Luxembourg, este apanajul politicienilor bărbaţi, în vârstă. La polul opus, Ciuciu, viitor avocat, are doar 27 de ani.

Viața bate filmul

În cartea cu titlul „Mândră să fiu rromă”, Anina Ciuciu își spune cutremurătoarea poveste de viață. Născută la Craiova, într-o familie de rromi care s-a luptat cu discriminarea şi lipsa locurilor de muncă, luând în final decizia să părăsească ţara când avea doar 7 ani, Anina rememorează condiţiile mizere dintr-o tabără pentru rromi din Italia, ruşinea de a cerşi în pieţele din Franţa, ordinul de expulzare primit de la autorităţile franceze. Amintește, însă, şi de salvarea apărută în persoana lui „Madame Jacqueline” profesoara din Bourgen-Bresse care i-a ajutat familia să-și poată declara un domiciliu, Anina şi surorile ei având posibilitatea să meargă la şcoală. Acum, Ciuciu locuieşte în Arondismentul XX, deşi îşi petrece majoritatea timpului la Seine Saint-Denis, unde se află sediile celor două organizaţii cu care colaborează: „La Voix des Roms” (Vocea rromilor) şi „Le Mouvement du 16 mai” (Mişcarea 16 mai), denumire legată de ziua din 1944 când deţinuţii rromi de la Auschwitz s-au ridicat împotriva naziştilor care voiau să îi trimită în camerele de gazare.

Schimbarea destinului celor care suferă

Românca mărturisește că trecerea în tabăra politicienilor, în partidul Europe Ecologie – Verzii, s-a făcut destul de greu, Ciuciu amintind că în trecut a „avut o experienţă neplăcută”, cu referire la postul de consilier onorific pentru problemele rromilor, oferit în 2014 de Victor Ponta, premier la acea vreme. „M-am oprit imediat ce am înţeles că nu voi schimba nimic pentru oamenii care suferă”, a explicat Ciuciu. Acum lucrurile stau cu totul altfel, Ciuciu fiind decisă să-și ajute semenii năpăstuiți de soartă.

Începe aventura politică

Aproximativ jumătate dintre circumscripţiile pentru Senatul francez vor organiza alegeri anul acesta. Astfel, francezii vor desemna, pe 24 septembrie, 171 din totalul de 348 de aleşi din camera superioară a legislativului. Ei vor avea mandate de şase ani. Dacă va câştiga, Ciuciu va fi prima femeie rromă din Senatul francez. 

 


Accesează: