Editura Evenimentul si Capital

Este o POVESTE incredibilă, pare IREALĂ! Poate fi declarat EROUL Franţei. Bătălia se dă între primar şi MUSULMANI

Autor: | | 5 Comentarii | 3915 Vizualizari

ALLONS ENFANTS DE LA PATRIE! Povestea pare ireală, dar este oglinda Europei de astăzi. Un primar francez s-a răzvrătit până într-acolo încât a condus un cortegiu împotriva unui grup de musulmani, intonând La Marseillaise. Scenele sunt impresionante.

Ne aflăm la Clichy-la-Garenne, orăşel în departamentul Ile de France la vest de Paris. Aici, din martie trecut, în fiecare vineri, grupuri de musulmani ocupă ilegal piaţa de mărfuri aflată în faţa primăriei pentru rugăciunea lor săptămânală. Chemaţi de către UAMC (Uniunea Asociaţiilor Musulmane din Clichy), o sută de islamici blochează centrul oraşului pentru a îngenunchea către Mecca. Mai mult decât o rugăciune, este un protest travestit într-un rit religios împotriva primarului, vinovat că le-a luat uzina folosită ca Moschee, transformând-o în bibliotecă multimedia pentru comunitate.

În realitate povestea e mai complexă: acea uzină din proprietatea municipalităţii, a fost transformată în moschee de precedentul primar, socialist şi încredinţată asociaţiei islamice cu un contract de închiriere care a expirat anul trecut. Noul primar, de dreapta, Remi Muzeau, a hotărât să încredinţeze asociaţiei un nou spaţiu, la o distanţă de 1,5 km: prea departe pentru fidelii lui Mahomed care nu l-au găsit adecvat nici măcar ca dimensiuni.

Iar de aici, protestul: de 8 luni de zile, în fiecare vineri, sute de musulmani ocupă spaţiul public pentru a se ruga sub ferestrele primăriei, blocând piaţa şi declanşând mânia locuitorilor. Primarul a cerut de mai mule ori Prefecturii să intervină pentru a împiedica această iniţiativă neautorizată, dar... nimic. Minorităţii islamice i s-a permis să facă ceea ce pentru orice alt grup religios sau asociaţie civilă ar fi ilegal.

Exact ca şi în Casablanca

Deci, vineri abia trecut, primarul Muzeau cu consilierii aleşi de majoritatea sa, împreună cu foarte mulţi cetăţeni, au pus la cale un marş împotriva ilegalităţii. În coretgiu, îmbrăcaţi cu banda tricoloră, sute de persoane s-au proţăpit în faţa musulmanilor în timpul rugăciunii, afişând înscrisuri cu ''Ajunge cu rugăciunile ilegale pe stradă!'' şi au încept să cânte La Marseillasise, imnul naţional, simbol al suveranităţii poporului francez..

Părea scena din Casblanca, când în localul lui Rick, Laszlo, rivalul în dragoste, intona acelaşi imn atrăgând după sine toţi francezii prezenţi, reducând la tăcere o mână de ofiţeri nazişti.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI