Ponta: Președintele Băsescu s-a opus restituirii către pensionari a contribuțiilor la CASS

Ponta: Președintele Băsescu s-a opus restituirii către pensionari a contribuțiilor la CASS

Preşedintele Traian Băsescu s-a opus recent restituirii către pensionari a cotei din contribuţia de asigurări sociale de sănătate percepută ilegal începând cu 2011, pe considerentul că această rambursare ar majora deficitul Fondului de sănătate, a susținut, astăzi seară, premierul Victor Ponta, în cadrul unei emisiuni televizate.

Premierul a spus că “a luat act" de reţinerile şi dezacordul preşedintelui Băsescu pe respectivul subiect. “Preşedintele nu a fost de acord cu returnarea banilor din contribuţii de asigurări sociale. Am avut două discuţii pe această temă, ultima marţi, în care opinia domniei sale diferea de a noastră, vizavi de faptul că nu ar trebui să returnăm ceea ce statul a încasat de la 1 ianuarie 2011. Eu şi domnul Georgescu (Florin Georgescu - n.r.) am exprimat că este opţiunea noastră politică. Era (preşedintele Băsescu - n.r.) împotriva ideii de a da înapoi aceşti bani şi a spus că CCR a emis mai multe decizii pe această temă şi una dintre ele, ultima dacă nu mă înşel, nu făcea obligatorie returnarea sau recunoaşterea acestei datorii. Eu am spus că a fost o decizie politică fundamentală. A fost unul dintre motivele pentru care am dat jos Guvernul Ungureanu. A fost un angajament al nostru la care nu renunţăm. Printr-o ordonanţă de urgenţă pe care am adoptat-o ieri am purces la restituirea acelor sume pe care Guvernul le-a încasat în mod nedrept", a declarat Ponta, într-o emisiune la România tv.

Potrivit lui Ponta, şeful statului nu a fost de acord cu restituirea banilor, motivând că s-ar mări deficitul la fondul de sănătate.

“Decizia aparţine Guvernului şi am transpus-o printr-o ordonanţă de urgenţă, după care această decizie va fi ratificată de către majoritatea parlamentară. Sper că PDL nu va vota contra, dar nu mă miră nimic la PDL. Majoritatea care susţine acest Guvern va vota. (...) Este vorba despre contribuţiile la asigurările de sănătate pentru cei care au pensiile peste 740 de lei până la o mie şi încasate în perioada 1 ianuarie 2011 - aprilie 2012. Este vorba de 16 luni în care Guvernul a încasat ilegal de la pensionari nişte bani", a adăugat Ponta.

Ne puteți urmări și pe Google News