Prim-ministrul român, însoțit de o delegație din care fac parte ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, și ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a sosit, marți, în America. Aici se află și ministrul român de Externe, Titus Corlățean, senatorul PSD Mircea Geoană și soția premierului, Daciana Sârbu. Programul șefului Guvernului este destul de lejer. În prima zi a avut o întrevedere bilaterală cu noul președinte turc, Recep Erdogan, apoi alta, la sediul ONU, cu viceprim- ministrul Consiliului de Stat din China, Zhang Gaoli. Seara s-a încheiat elegant, la o recepție oferită de Barack Obama și Prima Doamnă a Americii, la Waldorf Astoria New York, în onoarea şefilor delegaţiilor participante la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

Ieri dimineață, premierul a sosit la sediul ONU, unde a asistat la deschiderea celei de-a 69-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Reuniunea la cel mai înalt nivel va aborda teme dintre cele mai diverse, de la dezvoltarea durabilă la schimbările climatice, până la dosarul nuclear Iranian, pandemiile globale (Ebola este un subiect de actualitate). Președintele Obama a făcut un apel la comunitatea internațională în ceea ce privește solidaritatea în lupta contra Statului Islamic.

NY, un oraș sub asediu

Măsurile de securitate luate de autoritățile americane sunt extrem de bine puse la punct și vizibile pe străzile din jurul cartierului general al ONU. Sute de polițiști și membri ai forțelor antiteroriste, zeci de mașini de poliție, NYPD, pot fi văzute în jurul clădirilor, intrarea în zona „fierbinte” este blocată pe o rază de câțiva km pătrați, având în vedere că mii de oameni de află în aceste zile la New York. Mass-media are un centru de presă cu intrare separată și nu are acces în zona oficialilor, urmărind conferințele pe ecrane mari. Zeci de posturi de televiziune sunt instalate în fața sediului ONU și transmit în direct comentarii, analize, știri de la fața locului, cel mai vizibil fiind, desigur, CNN, cu celebrul realizaor Wolf Blitzer în prim-plan. Miercuri, agenda întâlnirilor cuprinde doar două dineuri: unul oferit de secretarul general Ban Ki-moon, și o recepție oferită de liderii europeni – președintele Comisiei, cel al Consiliului European și Înaltul Reprezentant pentru politică externă.