Cât de sănătoasă este pomana porcului. Nutriționiștii se contrazic

Cât de sănătoasă este pomana porcului. Nutriționiștii se contrazicPomana porcului. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pomana porcului a stârnit o mulțime de controverse între nutriționiști. O parte din ei consideră că această mâncare tradițională este sănătoasă. Alții au spus că românii trebuie să o evite cu orice preț.

„Pomana porcului” începe să fie în farfuria românilor de la început de decembrie până târziu în ianuarie. Mulți nutriționiști nu recomandă această mâncare. Cu toate astea, există și specialiști care consideră că aceste preparate au beneficii pentru sănătate.

Mihaela Bilic recomandă pomana porcului

Mihaela Bilic le recomandă și copiilor pomana porcului. Carnea de porc este mai puțin saturată decât cea de vită și că are omega 3, a spus nutriționista.

„Am auzit medici care spun că la diversificare trebuie să-i dai copilului carne de curcan şi de vită. Dar porcul de ce nu? Ce are carnea de porc? Vă spun eu, nu există niciun argument contra cărnii de porc. Ba dimpotrivă: grăsimea de porc este mai puţin saturată şi mai sănătoasă decât cea de vită. Porcul nu este un animal rumegător, ci monogastric, fiind 94% compatibil cu omul. Cum digeră un copil carnea de porc nu o va digera pe cea de vită. Important este să alegi o bucată slabă de porc.

De exemplu, mușchiul de porc este mai slab decât orice bucată de carne de vită, iar muşchiuleţul este mai slab şi decât pulpa de pui. Dacă porcul este hrănit corect şi este crescut în aer liber, carnea lui are şi omega 3”, spune nutriționistul, Mihaela Bilic pe Facebook.

Nutriționista a mai spus că porcul este lăudat în cărțile de nutriție și că oamenii pot mânca carne fără să își facă probleme. „Ani întregi nu am pus la îndoială calitatea cărnii de porc. Ne-am trezit acum să spunem, vai de mine, porc nu, dar de fapt nu ştim de ce. Este un fel de prejudecată. În cărţile de nutriţie, porcul e lăudat”, mai spune Mihaela Bilic.

Virgiliu Stroescu, împotriva cărnii de porc

Medicul nutriționist Virgiliu Stroescu are o altă părere. El a declarat că unul dintre cele mai periculoase alimente, dar și cel mai consumat, ce ne poate ucide din cauza substanțelor pe care le emană în organism, este carnea.

carne porc

Nutriționiștii se contrazic în privința cărnii de porc. Sursa foto: Arhiva EVZ

„În 2021, am avut mai multe decese ca în toata Europa. Carnea roșie nu e o carne sănătoasă. Noi de 40 de ani consumăm exact ca slavii carne. Carnea roșie, e dovedită, favorizează cancerul. V-ați bărbierit, v-ați tăiat, s-a făcut o rană rozacee, apoi neagră. Dacă carnea din galantare nu ar avea nitriți, ar fi carnea neagră. Un kilogram și ceva de caciulă, în România, sunt nitriți. Cea mai buna crane este cea cu fibre vegetală. sunt grupări de glucoza ce se fac lanturi. Ce fac fibrele? Vin și acoperă hrana respectică să intre în pereți și să nu dăuneze.

Cea mai bună proteină este cea din soia. Din aminoacizi esențiali, numai din plante, și neesențiali, de la oameni și animale. Dacă mănânci mult și consumi mult, e important să nu acumulezi, să faci mișcare. Cine mănâncă seara, la 9 – 10 seara mănâncă, se culcă, o parte din el doarme, tubul digestiv nu doarme. La ora 4 jumate termină treaba, la ora 6 se scoală. Ce fel de om este ăla? Unde se depune? Pe burtică”, a spus Stroescu.

Nici Vlad Ciurea nu recomandă pomana porcului

Nici neurochirurgul Vlad Ciurea nu recomandă „pomana porcului”. El a spus că cea mai bună carne pentru creier este cea de peşte. Acesta a mai declarat că oamenii pot mânca carne de porc, dar nu în exces.

Peștele – consumat în special de cei care țin post în această perioadă – este singura carne pe care o putem consuma fără probleme, asta pentru că e bogat în proteine, dar și acizi grași nesaturați. „Nu trebuie însă eliminată carnea de pasăre din dietă, cea mai buna fiind cea de curcan”, mai spune Ciurea. „Sigur, de câteva ori pe an, rar, se poate consuma, însă să nu devină o obișnuință”.