Inițiatorii proiectului gazoductului Nord Stream din Germania ar trebui să „ceară scuze și să tacă”, a declarat premierul polonez Donald Tusk, ca reacție la speculațiile care au reînviat întrebările despre autorii sabotajului asupra conductelor construite special de cuplul Merkel-Putin pentru a ocoli Europa de Est.
Anterior, unul dintre adjuncții lui Donald Tusk a negat afirmația conform căreia Varșovia ar fi fost responsabilă parțial de daunele produse la conductele Nord Stream, prin care gazul rusesc ieftin ajungea în Europa de Vest.
Tusk pentru Germania: „Să ceară scuze și să tacă”
Discuția vine după ce, joi, Wall Street Journal a scris că autoritățile ucrainene au fost responsabile pentru aruncarea în aer a conductelor Nord Stream 1 și 2, în septembrie 2022, un sabotaj care a lăsat Germania și marea sa industrie chimică fără o sursă cheie de energie ieftină și a declanșat o criză energetică, eliminând totodată poate cea mai importantă sursă de venituri pentru mașina de război a lui Putin, implicată în invazia din Ucraina.
Germania condusă de Angela Merkel a fost partener cu Rusia lui Vladimir Putin la proiectul acestor conducte. Iar Polonia a spus, în repetate rânduri, că propriile sale interese de securitate sunt lezate de Nord Stream.
„Tuturor inițiatorilor și patronilor Nord Stream 1 și 2. Singurul lucru pe care ar trebui să-l faceți astăzi este să cereți scuze și să tăceți”, a scris Donal Tusk pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter).
Acuzațiile fostului șef al spionilor din epoca cancelarului Schroeder, omul lui Putin
Premierul Tusk a părut să reacționeze în mod specific la o afirmație a unui fost șef al agenției de informații externe din Germania, BND, August Hanning, care a declarat pentru cotidianul german Die Welt că atacul asupra gazoductelor Nord Stream trebuie să fi avut sprijinul Poloniei.
Hanning a mai spus că Germania ar trebui să ia în considerare să solicite despăgubiri de la Polonia și Ucraina. August Hanning, care s-a retras din funcția sa de șef de al spionilor, nu a oferit însă nicio dovadă în sprijinul afirmației sale.
Iar unii observatori au remarcat că Hanning a lucrat sub fostul cancelar german Gerhard Schroeder, care a plecat din Bundeskanzelramt direct la companii energetice de stat ruse, inclusiv Nord Stream, pe salarii obscen de mari, în ciuda lipsei sale de experiență în acest domeniu industrial.
Declarațiile făcute de Germania vizează destabilizarea țărilor NATO
Krzysztof Gawkowski, unul dintre viceprim-miniștrii polonezi și ministrul Afacerilor Digitale, a respins cu fermitate informațiile potrivit cărora Polonia și Ucraina ar fi deteriorat gazoductul Nord Stream, într-un interviu acordat vineri postului de televiziune Polsat.
Gawkowski a spus că declarațiile fostului șef al serviciului german de informații externe BND au fost „inspirate de Moscova” și vizează destabilizarea țărilor NATO.
Miercuri, procurorii polonezi au confirmat că au primit un mandat internațional de arestare din partea germaniei pentru un ucrainean căutat ca suspect în sabotarea conductelor Nord Stream, dar au spus că acesta a părăsit țara înainte de a putea fi arestat.
Cine a sabotat Nord Stream
Proiectul Nord Stream, cu cele două conducte ale sale create pentru a transporta gaze din Rusia în Europa de-a lungul fundului Mării Baltice, inițiat de Angela Merkel și Vladimir Putin, a fost realizat în ciuda opoziției Poloniei, Statelor Unite și Ucrainei. Conductele Nord Stream au permis Rusiei să trimită gaz direct în Europa de Vest, ocolind Polonia și Ucraina, și să-și finanțeze armata care să-i susțină ambițiile revizioniste imperiale, începute cu ocuparea Crimeii și atacurile din Donețk și Lugansk din 2014 și culminate cu invazia pe scară largă a Ucrainei, în 2022.
Wall Street Journal a scris, în materialul său, că a vorbit cu patru înalți oficiali ucraineni din apărare și securitate, care fie au participat la sabotaj, fie au avut cunoștințe directe despre acesta. Toți au declarat că Nord Stream au fost o țintă legitimă în războiul de apărare al Ucrainei împotriva Rusiei. Dar autoritățile ucrainene au negat aceste afirmații.