Sabotarea Nord Stream, decisă la o băută. Patru scafandri, mai puternici ca Trump

Sabotarea Nord Stream, decisă la o băută. Patru scafandri, mai puternici ca Trump

Oricât de incredibil ar părea, decizia de aruncare în aer a conductei Nord Stream a fost luată la o „băută”. În vreme de război, cu oficiali ucraineni de rang înalt.

Nord Stream, cadoul lui Merkel pentru mașina de război a lui Putin

Conductele Nord Stream par să fi fost făcute special de Germania lui Merkel și Rusia lui Putin pentru a ocoli Ucraina și țările din Europa Centrală și de Est. Prin ele, industria din Germania și alte state din vestul Europei au putut primi netulburate gaze ieftine din Rusia, fără a mai ține cont de comentariile țărilor din fostul bloc comunist, contra unor bani care au alimentat ambițiile revizioniste și imperialiste ale dictatorului de la Kremlin.

Construcția primei perechi de conducte, Nord Stream 1, a fost decisă de Gazprom, BASF, and E.ON în 2005. Doar că la deschiderea conductei, din 2011, n-a participat decât Angela Merkel, pentru că din partea Rusiei a fost prezent actualul agitator al amenințărilor nucleare la adresa Europei, Dmitri Medvedev, în urma rocadei cu Vladimir Putin.

Ceremonia de deschidere a Nord Stream 1, noiembrie 2011 / sursa foto: wikipedia

Afacerile cu gaze ieftine pentru Europa de Vest la schimb cu bani pentru revizionismul lui Putin a mers atât de bine încât s-a decis construirea unei noi perechi de conducte, sub denumirea Nord Stream 2. Studiul de fezabilitate a început în 2011 dar, după ce Putin a decis să ocupe ilegal Crimeea și să atace Ucraina în Lugansk și Donețk, proiectul era să nu se mai facă, pentru că, din cauza sancțiunilor impuse de ochii lumii Kremlinului, Gazprom s-a plâns că Nord Stream 1 funcționează doar la 50% din capacitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Foamea de gaze ieftine din Rusia, mai tare ca dreptul internațional

Dar foamea de gaze ieftine în Europa de Vest s-a dovedit mai tare decât respectul față de dreptul internațional. Companiile Gazprom, Royal Dutch Shell, E.ON, OMV și Engie au semnat, în iunie 2015 - deci la un an de la anexarea Crimeii și agresiunea din Ucraina - acrodul de finanțare. Au fost ceva probleme cu Polonia, așa că în 2017, firmele amintite, plus Uniper și Wintershall, au semnat acordul de finanțare a Nord Stream 2 AG, o subsidiară a Gazprom, pentru contruirea conductelor.

Prietenia dintre Angela Merkel - declarată „lidera lumii libere” de presă după alegerea lui Trump în SUA -  și autocratul agresiv de la Kremlin, Vladimir Putin, era încă atât de puternică, în pofida încălcării dreptului internațional al „lumii libere” comise de „țar” în Ucraina, încât Germania a acordat, pe 31 ianuarie 2018, dreptul de a începe lucrările.

Nord Stream, conductele gândite special să evite Europa de Est / sursa foto: wikipedia

Trump s-a opus, Biden a acceptat Nord Stream 2

Un an mai târziu, ambasadorul în Germania al Statelor Unite - conduse pe atunci de Donald Trump - a trimis o scrisoare firmelor implicate în proiectul Nord Stream 2, cerându-le să oprească lucrările sub amenințarea unor sancțiuni. Unele firme au dat înapoi și a urmat un întreg scandal internațional, cu SUA și Polonia ca opozante ale conductei și Germania ca mare susținătoare. Dar puterea în SUA s-a schimbat, la Casa Albă a ajuns Joe Biden, iar Antony Blinken, șeful diplomației americane a spus că „finalizarea” conductelor Nord Stream 2 e „inevitabilă”.

Ca să dreagă busuiocul, aceeași Angela Merkel în calitate de avocat al intereselor lui Putin - și ale industriei sale chimice - s-a întâlnit cu Joe Biden, iar concluzia a fost că sancțiunile nu se impun decât dacă Rusia folosește conductele ca „armă politică”. Până la urmă s-a schimbat puterea și în Germania, iar noul cancelar Olaf Scholz a suspendat certificarea Nord Stream 2 după ce Rusia a recunoscut „independența” regiunilor septaratiste Donețk și Lugansk. După două zile începea invazia rusă în Ucraina.

O petrecere în vreme de război

După câteva luni de război și masacrele de la Bucea și împrejurimile Kievului, Ucraina era copleșită. Iar în mai 2022, la finalul unei petreceri private la care participau ucrainieni de rang înalt, cu mult alcool și multă fervoare patriotică, s-a luat hotărârea de a distruge conducta de gaze Nord Stream, prin care rușii transportau gazul rusesc spre Europa, pentru a-și finanța mașinăria de război.

Patru luni mai târziu, pe 26 septembrie, seismologii scandinavi au captat semnale care indicau un cutremur subacvatic sau o erupție vulcanică la sute de mile distanță, în apropiere de insula daneză Bornholm. Acestea au fost efectul a trei explozii puternice ce au cauzat cea mai mare eliberare de gaz natural înregistrată vreodată, echivalent cu emisiile anuale de CO2 ale Danemarcei.

Încep teoriile despre autorii sabotajului

Teoriile despre cei responsabili de sabotaj au explodat, la fel cu conductaA fost CIA? Putin însuși ar fi putut pune planul în mișcare? Pe baza datelor recente, se poate contura povestea aruncării în aer a conductei de gaze Nord Stream, conductă lungă de 1.130 kilometri și situată la peste 80 de metri sub nivelul mării.

Agenția olandeză de informații militare MIVD a aflat despre complot și a avertizat CIA, potrivit mai multor persoane familiare cu raportul olandez. Oficialii americani au informat apoi cu promptitudine Germania, potrivit oficialilor americani și germani.

Operațiunea din Ucraina a costat în jur de 300.000 de dolari, potrivit persoanelor care au participat la ea. A implicat un iaht mic, de agrement, lung de 50 de picioare, numit Andromeda, închiriat cu un echipaj de șase membri, inclusiv scafandri și civili instruiți. Unul dintre conspiratori era o femeie, a cărei prezență a ajutat la crearea iluziei că sunt un grup de prieteni într-o croazieră de plăcere.

Femeia care râde de speculații

Raportul spune că unul dintre bărbați este ofițer militar în serviciu activ, Roman Cervinski, un colonel decorat, care a servit anterior în principalul serviciu de securitate și informații al Ucrainei (SBU) și care lupta în război, iar patru persoane din echipajul iahtului erau scafandri cu experiență la lucrul la adâncime. Femeia în vârstă de 30 de ani se antrenase în mod privat ca scafandru și cunoștea temeinic planurile acțiunii.

„Întotdeauna râd când citesc speculații mass-media despre o operațiune uriașă, care implică servicii secrete, submarine, drone și sateliți”, a spus un ofițer implicat în complot. „Totul s-a născut dintr-o noapte de beție și din determinarea de fier a unei mâini de oameni care au avut curajul să-și riște viața pentru țara lor”, adaugă ofițerul ucrainean, citat de WSJ.

Barca Andromeda / sursa foto: Twitter / Bellingcat

Cervinski este sub cercetare penală într-o cauză fără legătură cu Nord Stream și spune că nu a fost cu nimic implicat în operațiune. Despre el se spune că ar fi studiat inițial un plan mai vechi și elaborat de a arunca în aer conducta, elaborat de serviciile ucrainene și experții occidentali, după ce Rusia a invadat Ucraina în 2014. Dar planul a fost respins din cauza costului și complexității sale.

Planificatorii ar fi hotărât să folosească o barcă cu vele mică și o echipă de șase oameni - un amestec de soldați în serviciu activ experimentat și civili cu experiență maritimă.

Zelenski n-a mai putut opri „torpila”. Germania turbează

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat, inițial, planul de sabotare a conductei Nord Stream, potrivit spuselor unui ofițer care a participat la discuție și a altor trei persoane din cercul lor. Dar, mai târziu, când CIA a aflat despre asta, a retras ordinul. Însă Valerii Zalujni, care conducea operațiunea, a continuat, totuși.

„I s-a spus (lui Zelenski) că operațiunea este ca o torpilă – odată ce o tragi în inamic, nu o poți opri, pur și simplu continuă până când face «bum»”, a povestit un ofițer superior care a participat la discuție.

Principalii beneficiari din germania au turbat. Ancheta lor se concentrează acum pe Zalujni și asistenții săi, spun oameni familiarizați cu situația, deși germanii nu au nicio dovadă care ar putea fi prezentată în instanță.

Iar președintele ucrainian Volodimir Zelenski l-a numit pe Valerii Zalujni ambasador al Ucrainei în Regatul Unit. Astfel fostul ofițer SBU beneficiază de imunitate diplomatică. În plus, el a declarat oficial că nu știe nimic și că orice afirmație în acest sens este o „provocare”.

Ancheta sabotării Nord Stream, de sute de ori mai costisitoare decât operațiunea

Echipajul a fost dotat doar cu echipamente de scufundări, navigație prin satelit, un sonar portabil și hărți open-source ale fundului mării, care prezintă poziția conductelor.

Cei patru scafandri au lucrat în perechi, potrivit unor persoane familiare cu ancheta germană. Funcționând în ape adânci, înghețate, au manipulat un exploziv puternic cunoscut sub numele de HMX, care a fost conectat la detonatoare controlate de cronometru. O cantitate mică de exploziv ușor ar fi suficientă pentru a produce daune condctelor de înaltă presiune.

Vremea nefavorabilă a forțat echipajul să facă o oprire neplanificată în portul suedez Sandhamn. Un scafandru a aruncat accidental un dispozitiv exploziv pe fundul mării, iar echipajul s-a gândit să întrerupă operațiunea din cauza vremii nefavorabile, dar furtuna s-a domolit curând.

Amplasarea explozivului și a detonatoarelor a durat a 20 de minute, dar datorită adâncimii de peste 80 m, scafandrii au avut nevoie de trei ore pentru decompresie. Ulterior, ei trebuie să se abțină de la scufundare timp de cel puțin 24 de ore.

Germania, Danemarca, Suedia și SUA, printre altele, au trimis nave de război, scafandri, drone subacvatice și avioane pentru a investiga zona din jurul scurgerilor de gaz. Iar Putin s-a făcut de râs acuzând SUA.

Germania a vrut activarea Articolului 5 al NATO

„Un atac de această amploare este un motiv suficient pentru a declanșa clauza de apărare colectivă a NATO, dar infrastructura noastră critică a fost aruncată în aer de o țară pe care o sprijinim cu transporturi masive de arme și miliarde de numerar”, a spus un înalt oficial german.

În urma atacului, care a scos din funcțiune trei dintre cele patru țevi care formau conductele Nord Stream, prețurile la energie au crescut. Germania și alte națiuni s-au străduit să naționalizeze companiile energetice care manipulau gazul rusesc, dar acestea s-au prăbușit.

Astăzi, Germania plătește în jur de un milion de dolari pe zi numai pentru a închiria terminale plutitoare pentru gaz natural lichefiat sau GNL, care au înlocuit doar parțial fluxurile de gaz rusești prin Nord Stream.

Puțin probabil ca cineva să fie judecat. Ucraina nu-și extrădează cetățenii

Anchetatorii germani au interogat zeci de potențiali martori, au scanat fundul mării în jurul exploziilor și au cercetat foarte multe date, inclusiv comunicații digitale, înregistrări de călătorie și tranzacții financiare.

În graba de a părăsi Germania, echipajul de sabotaj ar fi neglijat să spele barca „Andromeda”, permițând detectivilor germani să găsească urme de explozibili, amprente digitale și mostre de ADN ale echipajului.

Valeri Zalujnîi

Generalul Valeri Zalujni a fost numit ambasador la Londra / Sursa foto: Arhiva EVZ

Dar Ucraina nu își extrădează propriii cetățeni. „Niciunul dintre ei nu va depune mărturie, ca nu cumva să se incrimineze”, a spus un fost ofițer.

Oficialii ucraineni care au participat sau sunt familiarizați cu sabotarea Nord Stream cred că ar fi imposibil să fie judecat vreunul dintre ofițerii de comandă, deoarece nu există nicio dovadă în afara conversațiilor dintre oficialii de rang înalt care, cel puțin inițial, erau de acord cu privire la dorința de a arunca în aer conductele.

Revista presei