Angela Merkel, informații „ascunse” despre Nord Stream 2. Dezvăluiri în presa germană
- Bianca Ion
- 10 iunie 2024, 20:15
Angela Merkel era conștientă că Rusia ar putea încerca să șantajeze Europa pentru a promova construcția Nord Stream 2, însă a decis să nu facă informația publică.
Angela Merkel, informații „ascunse” despre Vladimir Putin
Conducta Nord Stream 2 a fost concepută pentru a dubla cantitatea de gaz rusesc livrată direct către Germania, însă a stârnit o controversă deosebită din cauza amenințării pe care o reprezenta pentru Ucraina.
Criticii și-au exprimat îngrijorarea referitoare la furnizarea directă a gazului către Europa și a faptului că aceasta ar putea priva economia Ucrainei de taxele de tranzit pe care le colecta.
În timp ce aceste îngrijorări au fost ridicate și aprobările pentru conductă încă erau în așteptare, Rusia a început să reducă livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1, care deja transporta gaze din Rusia către Germania, conform ziarului german Handelsblatt, citat de The Telegraph..
Ce a făcut Angela Merkel în urmă cu trei ani
În ultimele luni ale mandatului său ca șef al guvernului german, în 2021, Angela Merkel a declarat pentru publicația Handelsblatt că nu există niciun motiv să creadă că Rusia va limita furnizările de gaze. Totuși, în conformitate cu documentele confidențiale consultate de ziar, Ministerul Economiei a avertizat că Rusia își reumple depozitele de gaze "foarte încet" și că dependența de Kremlin pentru aprovizionarea cu gaze ar putea avea "consecințe dramatice".
Această dezvăluire survine în contextul în care noi documente publicate de ziarul Süddeutsche Zeitung au evidențiat că două guverne Merkel consecutive au depus eforturi susținute pentru a duce la finalizarea proiectului Nord Stream 2, argumentând că acordul său cu Gazprom, compania energetică rusă – care este majoritar deținută de stat – a fost un "proiect al sectorului privat".
Totul s-a întâmplat în pofida criticilor repetate ale Statelor Unite și ale aliaților europeni la adresa proiectului, care au avertizat că o nouă conductă ar crește prea mult dependența Europei de gazul rusesc. Cu toate acestea, unele guverne europene au argumentat că această magistrală de gaze naturale este crucială pentru a asigura aprovizionarea cu energie, mai ales având în vedere creșterea prețurilor la gaze în 2021
Germania și Kremlin, contraziceri despre acordul Nord Stream 2
Germania i-a comunicat Kremlinului că o condiție esențială a acordului, care presupunea transportul gazului rusesc pe o distanță de peste 1.200 de kilometri prin Marea Baltică, era ca Rusia să mențină utilizarea gazoductelor care tranzitează Ucraina.
Însă documentele Ministerului Economiei Interne avertizau după o întâlnire cu Gerhard Schröder, fostul cancelar german devenit lobbyist al Gazprom, că gigantul de stat "nu poate fi constrâns" să respecte această cerință.
După ce Rusia a invadat Ucraina, lucrările la Nord Stream 2 au fost oficial întrerupte. Ulterior, ambele conducte – Nord Stream 1 și 2 – au fost vandalizate de atacatori necunoscuți în luna septembrie a acelui an.
În replică la informațiile apărute în presă, Robert Habeck, vicecancelar din partea partidului Verzilor, a catalogat decizia guvernului anterior ca fiind o "greșeală istorică". "Nu ar fi trebuit să ne expunem niciodată dependenței de gazul lui Putin", a declarat el.
Felix Banaszak, deputatul Verzilor, a mers chiar mai departe, cerând desfășurarea unei anchete publice și caracterizând Nord Stream 2 drept "cea mai mare greșeală economică, energetică și de politică externă de la înființarea republicii federale".