Evenimentul Zilei > EVZ Special > Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat. Derek Chauvin a primit 22 de ani și jumătate de închisoare
Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat. Derek Chauvin a primit 22 de ani și jumătate de închisoare

Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat. Derek Chauvin a primit 22 de ani și jumătate de închisoare

Fostul polițist american, Derek Chauvin, a fost condamnat la 22 de ani și jumătate de închisoare pentru uciderea lui George Floyd. Pronunţarea sentinţei a avut loc, vineri, la tribunalul din Minneapolis.

Fostul polițist s-a aflat în închisoare în izolare de la momentul în care a fost găsit vinovat de crimă, pentru uciderea lui George Floyd.

Chauvin este închis într-o închisoare de maximă siguranță la Oak Heights, în apropiere de Minneapolis. În această închisoare sunt închiși unii dintre cei mai periculoși criminali.

Poliţistul alb de 45 de ani, Derek Chauvin, a fost judecat pentru că l-a ucis pe afro-americanul George Floyd apăsându-l cu un genunchi pe gât timp de circa zece minute, în cursul arestării acestuia în mai 2020 la Minneapolis.

Înainte de anunțarea sentinței, judecătorul a descris motivele pentru care a decis să dea o pedeapsă de 270 de luni, puțin peste 22 de ani de închisoare pentru ucigașul lui George Floyd.

El a vorbit despre abuzul de putere comis de Chauvin și de cruzimea pe care acesta a arătat-o față de victima sa, pe care le-a calificat drept „factori agravanți”.

Judecătorul Peter Cahill urmează să facă public memorandum-ul de 22 de pagini în care este descrisă pe largă motivația pentru sentința dată, scrie Digi24.

Moartea lui George Floyd a devenit un simbol al brutalităţii poliţiei împotriva minorităţilor în Statele Unite.

Moartea lui Floyd a generat protestele Black Lives Matter

Agonia lui Floyd a fost filmată de trecători. Scena, difuzată pe reţelele sociale, a făcut înconjurul lumii, provocând manifestaţii de furie şi apeluri la o reformă în profunzime a poliţiei americane, acuzată în mod regulat de rasism.

Moartea bărbatului de culoare în vârstă de 46 de ani a generat protestele Black Lives Matter în întreaga țară și în lume, după ce o filmare inițială apărută în spațiul public arăta că George Floyd era încătușat, la pământ, strigând „Nu pot să respir”, în timp ce agentul Derek Chauvin îl imobiliza ținându-și genunchiul pe gâtul lui.

O filmare apărută ulterior  arată că trei polițiști, nu unul, stăteau cu genunchii pe George Floyd, bărbatul afro-american pe care îl trântiseră la pământ.