Evenimentul Zilei > Social > Se anunță AMENZI URIAȘE pentru români! Ce se va întâmpla cu cei care jignesc sau ignoră AVERTISMENTELE polițiștilor. Nu e de glumit!
Se anunță AMENZI URIAȘE pentru români! Ce se va întâmpla cu cei care jignesc sau ignoră AVERTISMENTELE polițiștilor. Nu e de glumit!

Se anunță AMENZI URIAȘE pentru români! Ce se va întâmpla cu cei care jignesc sau ignoră AVERTISMENTELE polițiștilor. Nu e de glumit!

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va organiza luni o dezbatere publică referitoare la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Una dintre măsurile propuse se referă la mărirea amenzii pentru persoana care refuză să se legitimeze la solicitarea polițiștilor, de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei. În plus, persoana dusă la secţia de poliţie pentru verificare poate pleca după 24 de ore chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea, această măsură având până acum doar caracter administrativ.

De asemenea, se propune pedeapsa cu închisoarea pentru ignorarea avertismentelor poliţiei în cazul faptelor antisociale, precum şi pentru jignirea organelor de urmărire penale şi de ordine publică. Proiectul de Lege a fost pus în dezbatere publică în 2 noiembrie, potrivit stiripesurse.ro.

"Prin proiectul de Lege prezentat, Ministerul Afacerilor Interne propune o serie de măsuri care să conducă la creşterea capacităţii de intervenţie în domeniul ordinii şi siguranţei publice, prin aceasta înţelegându-se instituirea instrumentelor legale necesare exercitării atribuţiilor de serviciu sau îndeplinirii misiunilor, dar şi a celor necesare asigurării unei protecţii juridice şi, mai ales, fizice, a personalului angrenat. Măsurile propuse de MAI sunt însoţite şi de o serie de garanţii oferite cetăţeanului, care, prin texte de lege predictibile va cunoaşte care îi sunt drepturile, căror obligaţii trebuie să se conformeze, care sunt limitele de acţiune ale poliţistului, motivele utilizării unor mijloace din dotare, ş.a.m.d. Aşa cum am arătat, măsurile propuse de MAI se regăsesc şi în legislaţiile altor state, acestea servind ca sursă de inspiraţie la elaborarea prezentului proiect de lege”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ce se întâmplă dacă ignori, repetat avertismentele poliției?

Potrivit proiectului de lege, va fi incriminată încălcarea repetată a legii, prin ignorarea avertismentelor poliţiei, fiind vizate faptele antisociale, care creează dinsconfort social. Legislaţia actuală prevede sancţionarea contravenţională, prin amenzi cuprinse între 200 şi 1.500 de lei, însă prin acest proiect de lege se propune ca repetarea faptei sau refuzul de a înceta după ce poliţistul a dat mai multe avertizări sau amenzi să fie infracţiune şi să se pedepsească cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

"Uneori, astfel de evenimente sunt organizate cu bună ştiinţă, apreciindu-se că este preferabilă amenda în locul identificării unor locaţii adecvate pentru astfel de activităţi; în unele cazuri, cei vizaţi propun chiar aplicarea amenzilor până la epuizarea chitanţierului, pentru a putea continua evenimentul fără a mai fi deranjaţi de organele de aplicare a legii”, scrie MAI în expunerea de motive.

Iniţiatorii proiectului spun că faptele prevăzute de Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice vor fi în continuare sancţionate contravenţonal, iar aplicarea amenzii sau avertismentului va fi instrumentul principal de restabilire a ordinii publice, însă consideră că repetarea sau refuzul de a înceta săvârşirea faptelor după avertizările poliţistului trebuie să aibă măsuri mai drastice, de natură penală.

Împiedicarea polițistului de a legitima, ar putea deveni infracțiune

Tot infracţiune ar putea deveni şi împiedicarea poliţistului de a legitima sau a conduce o persoană la sediul poliţiei, fapta fiind pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

"Întâlnim situaţii în care anumite persoane, deşi nu fac obiectul unor măsuri poliţieneşti, ci doar asistă (din curiozitate sau datorită conjuncturii) la acestea, împiedică luarea unor astfel de măsuri faţă de persoana vizată. Aplicarea unei amenzi contravenţionale împotriva celor care împiedică organele de ordine publică să legitimeze sau să conducă o persoană la sediul poliţiei se dovedeşte a fi ineficientă”, explică iniţiatorii proiectului.