Evenimentul Zilei > Actualitate > Poliția, vinovată pentru tragedia de pe „Hillsborough”
Poliția, vinovată pentru tragedia de pe „Hillsborough”

Poliția, vinovată pentru tragedia de pe „Hillsborough”

Justiția din Regatul Unit a stabilit, ieri, că cei 96 de fani ai lui Liverpool au murit din cauza autorităților din South Yorkshire

La 15 aprilie 1989, partida dintre Liverpool și Nottingham Forest, din semifinalele Cupei Angliei, avea să devină un alt caz tragic pentru fotbalul din Regatul Unit.

Acces peste măsură

Stadionul „Hillsborough”, din Sheffield, a fost cel care a găzduit acest joc, în timpul căruia aveau să-și piardă viața 96 de fani ai lui Liverpool, iar alte 766 de persoane au fost rănite, după crearea unei busculade.

Totul a avut loc în tribuna ocupată de suporterii „cormoranilor”, după ce organizatorii au permis intrarea, în sectorul destinat susținătorilor lui Liverpool, mai multor fani decât putea să suporte tribuna, iar oamenii s-au călcat în picioare.

Ieri, abia după 27 de ani de la tragedie, raportul oficial al evenimentelor din 15 aprilie 1989 a stabilit: vinovații pentru acest episod sunt autoritățile și poliția din South Yorkshire.

Au măsluit dovezi

Poliția a încercat încă din 1991 să distrugă probele care o incriminau, stabilind verdictul celor 96 de decese ca fiind accidentale.

Cel puțin două decenii s-au luptat familiile îndoliate cu autoritățile din acest comitat, pentru a demonstra că vina a aparținut în totalitate poliției.

Dosarul a fost reanalizat în 2012, iar juriul care a dat, ieri, verdictul a hotărât că fanii lui Liverpool nu au contribuit la această tragedie, de pe „Hillsborough”, așa cum susținea, încercând să scape de acuzație, poliția din South Yorkshire.

Înainte de acest episod, Liverpool trecuse printr-un alt eveniment cumplit: Heysel 1985.