Evenimentul Zilei > International > Poliţia turcă arestează 159 de persoane după manifestaţii studenţeşti la Istanbul
Poliţia turcă arestează 159 de persoane după manifestaţii studenţeşti la Istanbul

Poliţia turcă arestează 159 de persoane după manifestaţii studenţeşti la Istanbul

Autorităţile turce au reţinut luni seara 159 de studenţi care cereau demisia unui rector numit de putere şi eliberarea altor studenţi arestaţi anterior pentru că au agăţat un tablou împodobit cu un simbol asociat cu comunitatea LGBT.

Poliţia turcă arestează 159 de persoane. FRANCE 24 (Franţa), 2 februarie 2021 – Poliţia turcă a arestat luni, 1 februarie, 159 de persoane în timpul unei manifestaţii la Istanbul împotriva numirii de către preşedintele
Recep Tayyip Erdogan a unui nou rector la una din cele mai mari universităţi din ţară, au anunţat serviciile guvernatorului din Istanbul.

Studenţii Universităţii Bogazici au început să manifesteze în urmă cu aproximativ o lună, declarând că numirea lui Melih Bulu ca rector nu este democratică. Cadrele didactice de la universitate au protestat de asemenea la instalarea lui Melih Bulu.

Manifestanţii, care scandau lozinci ca „Poliţia, afară!” şi „Universităţile sunt ale noastre!”, au înfruntat poliţia luni.
Serviciile guvernatorului de la Istanbul au declarat într-un comunicat că 159 de persoane au fost arestate pentru că „nu au încetat să manifesteze în ciuda avertismentelor”.

A fost deschisă o anchetă, au adăugat aceste servicii.

Vandalism

Arestarea studenţilor a provocat un scandal printre partidele de opoziţie. Hashtagul „N-o să lăsăm ochii în jos”, cu referire la un video cu poliţişti care le ordonau manifestanţilor să lase ochii în jos, a fost foarte distribuit pe reţelele de socializare.

Manifestaţia şi arestările care au urmat au venit la câteva ore după un atac virulent al preşedintelui turc contra mişcării LGBT acuzând-o de „vandalism” şi declarând că tineretul din partidul lui nu va adera la aceasta.

„Vom conduce spre viitor nu un tineret LGBT, ci un tineret demn de istoria glorioasă a acestei naţiuni”, a declarat Recep Tayyip Erdogan într-un discurs la Ankara destinat cadrelor partidului său islamo-conservator AKP.

„Nu faceţi parte din tineretul LGBT. Nu sunteţi tineri care comit acte de vandalism. Dimpotrivă, sunteţi cei care repară inimile frânte”, a adăugat el.

Şeful statului turc a făcut aceste afirmaţii a doua zi după arestarea a patru studenţi acuzaţi că au agăţat în universitatea lor un tablou care reprezenta un loc sacru al islamului împodobit cu drapele curcubeu, un simbol asociat cu comunitatea LGBT.

Studenţii sunt acuzaţi de „incitare la ură”. Doi dintre ei au fost arestaţi la domiciliu şi alţi doi sunt încă în detenţie.

Turcia este una din puţinele ţări musulmane în care homosexualitatea nu este reprimată de lege. În schimb, homofobia şi transfobia sunt răspândite şi asociaţiile LGBT vorbesc regulat despre agresiuni şi discriminări.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR