Poliția nu-și ia liber de Revelion. Aproximativ 25.000 de angajați MAI ies în stradă pentru a asigura buna desfășurare a evenimentelor din ultima zi a anului

Poliția nu-și ia liber de Revelion. Aproximativ 25.000 de angajați MAI ies în stradă pentru a asigura buna desfășurare a evenimentelor din ultima zi a anuluiSursa: arhiva EVZ

Joi, MAI a anunțat noile măsuri luate pentru a preveni incidentele de la final de an. Potrivit oficialilor, aproximativ 25.000 de angajați vor ieși pe străzi în ultimele zile ale lui 2021, dar și în primele din 2022. Poliția Rutieră va asigura circulația și va fluidiza traficul acolo unde este nevoie. Poliția de Frontieră se pregătește pentru o perioadă aglomerată la ieșirea din România, iar jandarmii vor avea grijă ca tradițiile de Revelion să nu pună în pericol siguranța cetățenilor.

Ministerul Afacerilor de Interne (MAI) a anunțat joi noile măsuri luate pentru a preveni orice incident care ar putea avea loc la final de an. Conform informațiilor oferite de aceștia, în noaptea de Revelion, vor fi organizate aproximativ 60 de evenimente publice la care vor participa peste 120.000 de persoane. Cele mai mari astfel de evenimente se vor desfășura în București, unde se anunță participarea a aproximativ 15.000 de persoane, dar și în Craiova, Piatra Neamț sau Ploiești, unde vor participa câte 10.000 de persoane.

În Noaptea dintre Ani, echipele de patrulă ale poliției vor fi suplimentate, pentru a preveni comiterea de fapte ilegale, dar și pentru a putea apăra cetățenii în timp cât mai scurt. De asemenea, echipele de intervenție SMURD vor fi pregătite să acorde ajutor medical în caz de nevoie.

În mesajul transmis de către cei de la MAI, se atrage atenția și cu privire la articolele pirotehnice și pericolul pe care ele îl prezintă. Utilizarea unor astfel de articole poate duce la vătămări corporale asupra persoanei care le folosește sau asupra persoanelor din jur. Pentru a preveni orice accident de acest tip, se recomandă utilizarea articolelor pirotehnice doar în medii securizate de personal specializat.

Pentru a preveni comercializarea articolelor pirotehnice, polițiștii au demarat o acțiune denumită “Foc de artificii” încă de pe 22 noiembrie. În cadrul acesteia, au fost efectuate controale în întreaga țară și a fost verificată legalitatea articolelor pirotehnice. Echipele MAI au confiscat peste 85 de mii de kilograme de articole pirotehnice în valoare de peste 3 milioane de lei.. În cadrul aceleași acțiuni au fost întocmite 677 de dosare penale, în cadrul cărora s-au constatat aproape 800 de infracțiuni, și s-au aplicat aproximativ 230 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 200 de mii de lei.

Măsuri impuse de MAI pentru Noaptea dintre Ani

Poliția Rutieră este implicată în acțiunile care vor avea loc în ultimele zile din an. Având în vedere că mulți români aleg să petreacă Revelionul într-o altă locație, echipele rutiere vor asigura fluidizarea traficului și evitarea blocajelor pe cele mai intens circulate drumuri în astfel de perioade. Zilnic, peste 1.500 de polițiști rutieri vor supraveghea străzile, mobilitatea maximă a acestora fiind de vineri până duminică, când se așteaptă valori mari de trafic.

Pe sectoarele de drum care prezintă un risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, echipele de polițiști vor acționa cu 280 de aparate de radar. Drumurile vor fi monitorizate și din aer, operațiuni care revin Inspectoratului General de Aviație. Elicopterele vor survola arterele principale și vor comunica polițiștilor rutieri unde este nevoie de intervenție pentru fluidizarea traficului. 14 aeronave ale Inspectoratului General de Aviație sunt pregătite să execute, în special misiuni SMURD și misiuni în sprijinul celorlalte structuri ale Ministerului.

Pe lângă Poliția Rutieră și aeronavele IGAv, peste 9.000 de polițiști vor acționa, în medie, zilnic, în perioada Anului Nou. Aceștia vor acționa atât cu din tren, cât și din cele peste 4.000 de autospeciale. Printre aceștia se află echipe de la investigații criminale și polițiști de la arme, explozivi și substanțe periculoase.

În toată această perioadă, importante sunt și activitățile de prevenire a răspândirii și limitare a infectării cu noul coronavirus. Se vor verifica respectarea măsurilor impuse de autorități, distanțarea socială și protejarea sănătății cetățenilor.

Jandarmii se vor asigura că tradițiile de Revelion nu pun în pericol participanții la evenimente

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Afacerilor de Interne, peste 7.000 de jandarmi vor fi în stradă pentru a se asigura că spectacolele programate în aer liber nu pun în pericol sănătatea cetățenilor. Cel mai important eveniment la care forțele de ordine vor fi prezente este lupta de la Ruginoasa din județul Iași, dar tradițiile din localitatea Oituz, din județul Bacău.

”Susţinem păstrarea obiceiurilor tradiţionale, dar nu vom permite manifestări care să pună în pericol siguranţa participanţilor. Peste 100 de jandarmi vor fi prezenţi pentru a se asigura că nu va exista contact violent între participanţi şi pentru ca nimeni să nu fie rănit. Forţele de ordine vor avea grijă ca pe timpul manifestărilor să nu fie folosite elemente care ar putea să producă accidentări ale participanţilor. Facem apel la toţi cei care aleg să participe la acest eveniment tradiţional să respecte recomandările forţelor de ordine”, anunţă MAI.

Deși mâine este o seară în care multe restricții vor fi ridicate, Ministerul anunță că ”cei care sunt în carantină sau izolare trebuie să rămână în case, iar în spaţiul public aglomerat trebuie să purtăm în continuare mască de protecţie”.

Forțele de ordine vor fi prezente în stațiunile montane, însă și la punctele de frontieră vor fi suplimentate echipajele. După Sărbătorile de Anul Nou, autoritățile se așteaptă ca punctele de frontieră să fie extrem de aglomerate, mai ales pe sensul de ieșire din România. Tocmai din acest motiv vor fi la nivelul instituției au fost dispuse măsuri de adaptare atât a misiunilor, cât și a resurselor umane și materiale, astfel încât să se asigure un control eficient și operativ al persoanelor care tranzitează granița. Zilnic, peste 4.000 de polițiști de frontieră vor desfășura activități de supraveghere și control la frontiera de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News