PNRR va fi depus la finalul lunii mai. Ghinea dă vina pe ministere: „Au fost unii viteji...iar apoi au dispărut din peisaj”

PNRR va fi depus la finalul lunii mai. Ghinea dă vina pe ministere: „Au fost unii viteji...iar apoi au dispărut din peisaj”

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi depus la Comisia Europeană peste aproximaitv o lună, pe 31 mai.

Anunțul a fost făcut de ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, după discuţia cu președintele Klaus Iohannis.

„În discuţia cu preşedintele, cu prim-ministrul, cu domnul Orban şi cu cei doi vicepremieri am convenit ca mâine, în discuția pe care o să o am cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Vestager, să mergem pe calendar de depunere 31 mai pentru PNRR”, a declarat Cristian Ghinea, după discuțiile cu președintele Klaus Iohannis.

Ghinea a precizat că proiectele propuse de România nu au fost respinse de către Comisia Europeană, acestea nefiind încă oficial depuse, ci doar discutate cu reprezentanții CE.

În declarația pe care a făcut-o în fața presei, la finalul discuției cu președintele Iohannis, Cristian Ghinea a acuzat PSD că vrea să câștige electoral de pe urma acestei situații. El a precizat că nu există alte motive de îngrijorare legate de negocieri cu Comisia Europeană pe PNRR.

„În afară de faptul că PSD vrea să puncteze la isterie nu este nici un motiv de îngrijorare în acest moment”, a declarat Ghinea.

El a făcut apel la principalul partid de Opoziție să nu mai „submineze” negocierile de la Bruxelles prin declarații publice.

Pe de altă parte, Cristian Ghinea a făcut o serie de reproșuri reprezentanților ministerelor care nu s-au implicat suficient în elaborarea unor proiecte de investiții sustenabile. El a răspuns, astfel, unei întrebări, referitoare la faptul că anumite instituţii nu au colaborat atât de bine la realizarea PNRR.

„Să spunem că au fost unii foarte viteji în a propune chestiuni şi când a fost vorba de partea tehnică de scrie efectiv, au dispărut din peisaj”, a declarat Cristian Ghinea.

Premierul Florin Citu si Ludovic Orban, presedintele PNL, sustin o declaratie de presa la finalul sedintei Biroului Executiv al Partidului National Liberal, la Palatul Parlamentului.

PNL este nemulțumit de prestația lui Ghinea

Respingerea, de către Comisia Europeană, a mai multor proiecte propuse spre finanțare prin PNRR, a stârnit nemulțumiri în rândul PNL, partid care și-a asumat acest plan încă de anul trecut. Mai mulți lideri liberali s-au arătat nemulțumiți de prestația ministrului Cristian Ghinea de la Bruxelles.

Aceștia au ridicat vocea în ședința Biroului Executiv Național al PNL, acuzându-l că nu a pregătit bine PNRR. Aceștia s-au arătat nemulțumiți că ministrul „nu a știut să explice date tehnice”, despre sistemul de irigații.

„A stat o săptămână la Bruxelles fără să cheme vreun ministru cu el. Nu a știut câteva chestiuni tehnice, pe hidrogen verde, pe irigații. Dacă nu obținem bani pe irigații e vina lui”, s-au plâns liberalii, în ședința BExN.

Liberalii au cerut ca premierul Florin Cîțu să se implice direct în negocierile de la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, pe componentele PNRR.

Eșec la negocierile de la Bruxelles. Comisia Europeană a respins PNRR

Dan Barna, USR PLUS

Liberalii sunt sensibili la acuzații

De asemenea, liberalii au fost nemulțumiți că ministrul Cristian Ghinea a declarat că unele ministere nu au cooperat cu el.

„Nu mă puneţi să bârfesc colegii din ministere şi nu este vorba despre decizii ale miniştrilor, este vorba de capacitatea acelor instituţii de a gândi într-o logică de proiect. Ce pot să vă spun este că, dat fiind volumul de muncă care mai stă în faţa noastră, o să schimbăm puţin logica. De săptămâna viitoare încolo, MIPE (Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene – n.r.) va fi mult mai dur în a da termene, pentru că eu personal nu mai sunt dispus să răspund public pentru decizii care tărăgănează la alte instituţii.

Deci, ok, a fost frumos, consensual şi cred că am reuşit o performanţă în a ţine coaliţia unită în spatele PNRR, în a avea o negociere şi o argumentaţie tehnică cu toate ministerele şi în coaliţie şi cu primul ministru şi cu toată lumea, astfel încât să avem totuşi un consens intern pe acest subiect. Însă, dacă nu se iau nişte decizii, atunci le voi asuma eu şi vom merge mai departe”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene într-o emisiune la Digi 24.

Economistul Adrian Câciu atrage atenția: România nu va primi bani pentru programele operaționale din CFM

Comisia Europeană nu este de acord cu anumite investiții

Comisia Europeană a transmis României că PNRR trebuie îmbunătățit și că anumite investiții nu vor fi acceptate la finanțare. Printre proiectele respinse s-au numărat cele privind finanțarea pentru sistemul de irigații, a extinderii rețelei de alimentare cu gaze și chiar de investiții în infrastructura rutieră.

„E răspunsul destul de sceptic al Comisiei pe acea componentă. Acolo este propunere de a investi în extinderea infrastructurii de gaze, permiţând amestecul cu hidrogen şi întreabarea este în ce regiune a ţării vrem să începem asta versus propunerea Ministerului Energiei de a lansa call-uri competitive la nivelul întregii ţări, este o chestiune tehnică.

În general Comisia nu prea agreează finanţarea infrastructurii de combustibil fosil, este o diferenţă de opinie care este şi la irigaţii. Nu e niciun fel de greşeală, nu este matematică. România vrea să investească în reţele de gaze, ne asumăm acest punct de vedere, Comisia este sceptică”, a explicat ministrul.

Citește și: 

Încă un eșec la negocierea PNRR. Comisia Europeană nu aprobă investițiile pentru extinderea rețelei de gaze

Marcel Ciolacu le cere guvernanților să lase îngâmfarea și să refacă PNRR