Economistul Adrian Câciu atrage atenția: România nu va primi bani pentru programele operaționale din CFM
- Sabina Popescu
- 23 aprilie 2021, 11:50
Analistul economic Adrian Câciu a comentat primul eșec al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR); el a atras atenția că, în ceea ce privește programele operaționale din Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2021-2027, România nu va primi nicio sursă de venit pentru anul 2021. Specialistul susține că dacă autoritățile statului nu vor accepta comunicarea cu specialiștii din domeniu, vom intra în iarnă fără aprobarea PNRR de către Comisia Europeană.
“Nu vi se pare că (era - n.r.) o liniște mormântală pe subiectul vizitei ministrului Ghinea la Bruxelles, de săptămâna trecută , pentru prezentarea PNRR și a programelor operaționale? Păi e și normal! A plecat cu șuturi de la Bruxelles, totul e praf, sunt probleme mari pe PNRR, mare parte din el respins și trimis la refăcut, dar jalea este și mai mare pe Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2021-2027.
Cristian Ghinea s-a ascuns de frică de când s-a întors în țară. Mai mult decât atât, a instituit omerta la Ministerul pe care îl conduce astfel încât să nu afle nimeni cum a făcut praf PNRR și programele operaționale.
Fondurile europene, celebrele 80 de miliarde de euro, sunt în mare pericol. (...) Vă dau o știre: pe programele operaționale din CFM 2021-2027 nu vom lua nici un ban în anul 2021, pentru că nu vor fi aprobate până la final de an.
Pe PNRR… ne vor aproba de milă prin iulie-august, știind că nu vom face absorbție… Uitați de reforme, de ținte, de obiective. Niște habarniști! Asta este realitatea. Care se suprapune peste absorbție dezastruoasă realizată de Ghinea pe CFM 2014-2020. Doar 168 milioane de euro din peste 7 miliarde. Asta vi se ascunde! Dezastrul din fondurile europene!”, s-a exprimat specialistul în economie.
Ministrul Oros, alături de alții, trebuie demis
Analistul economic Adrian Câciu este de părere că lipsa finanțării unor investiții în România prin PNRR - realitate preconizată de economiștii specialiști în meserie - trebuie să conducă la demiterea miniștrilor care au refuzat finanțarea investițiilor prin intermediul altor surse.
“Faptul că nu se finanțează o serie de investiții prin PNRR, așa cum toți care știm meserie am avertizat, trebuie să conducă la demiterea imediată a miniștrilor care au refuzat finanțarea acelor investiții din alte surse și au insistat că ele vor fi finanțate doar din PNRR. De exemplu, la agricultură, Oros nu numai ca trebuie demis, dar ar trebui sa plătească și daune atât pentru blocarea investițiilor în irigații, în depozite regionale sau în reproducția la animale. Ancheta ar trebui sa stabilească dacă a făcut-o din prostie sau la comanda cuiva. Dar numai după ce este demis”, a subliniat Adrian Câciu.
Comunicarea cu specialiștii este indispensabilă
O înaintare a PNRR la finalul lunii mai face posibilă aprobarea acestuia de abia în luna octombrie, în cazul celui mai optimist scenariu, susține analistul economic. În cazul în care nu se acceptă colaborarea cu specialiștii în domeniu, Adrian Câciu este de părere că vom intra în iarnă fără ca PNRR să fie aprobat de Comisia Europeană.
”La cum arată solicitările comisiei, PNRR trebuie refăcut structural, ceea ce înseamnă că va fi gata nu mai devreme de luna iunie. Trebuie alt concept, trebuie coerență, trebuie demonstrată eficiența reformelor, țintele de atins. Intrăm în iarnă fără PNRR aprobat dacă nu se accepta dialogul cu cei care se pricep! Sper ca măcar Iohannis sa înțeleagă că Ghinea a făcut praf PNRR. Ghinea trebuie demis! A eșuat!”, a spus Adrian Câciu.
Reamintim că fostul comisar european pe Dezvoltare Regională în perioada 2014-2019, Corina Crețu, a comentat primul eșec al PNRR. “Din ceea ce se discută la Bruxelles este criticat caracterul general, lipsa proiectelor concrete, lipsa unei viziuni clare privind dezvoltarea României în acord cu cei 6 piloni agreați în cadrul Reuniunii Miniștrilor Economiei și Finanțelor din Statele Membre (ECOFIN) la 11 februarie 2021”, a spus Corina Crețu, actual europarlamentar.