PNRR se semnează astăzi. Ghinea jubilează. Greul abia acum începe. Vor fi autoritățile române învinse de proceduri?

PNRR se semnează astăzi. Ghinea jubilează. Greul abia acum începe. Vor fi autoritățile române învinse de proceduri? sursă: EvZ

Primii bani din PNRR vor intra în România abia anul viitor, chiar dacă documentul va fi semnat, luni, 27 septembrie la București, de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Semnătura acesteia este doar un gest simbolic, dat fiind că autoritățile mai au pași de parcurs până când vor fi aprobate primele alocări financiare.

Semnarea PNRR, la București, de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reprezintă doar un act simbolic, dat fiind că pentru obținerea banilor mai este nevoie de obținerea altor aprobări de la Bruxelles. Banii din PNRR vor începe să intre, în România, abia de anul viitor, dacă lucrurile merg bine și nu vor exista alte probleme. Semnarea documentului, la București, de Ursula von der Leyen, nu implică, automat, și acordarea alocărilor financiare.

Acest lucru a fost confirmat de fostul ministru al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR PLUS). El a precizat că după această semnătură, simbolică autoritățile române trebuie să mai urmeze o serie de pași până vor primi banii. În aceste condiții, dacă lucrurile nu sunt făcute conform condițiilor impuse de Comisia Europeană, lucrurile s-ar putea împotmoli, alocările financiare ar putea fi amânate.

„Acesta este un moment simbolic important, dar simbolic, pentru că de facto, odată ce a trecut de «steering committee», care este adunarea președintei Comisiei și a celor trei vicepreședinți executivi, el a fost trimis către celelalte directorate ale Comisiei, nu vor mai fi probleme. În luna octombrie, trebuie să fie aprobat de către Consiliu, de către Ecofin, formatul de miniștri de finanțe.

Ne puteți urmări și pe Google News

În următoarele două luni, Ministerul de Finanțe, Guvernul României trebuie să facă un grafic de plăți pentru următorii șase ani. Asta este o chestiune care trebuie să ia milestone-urile din PNRR negociate și să spună atașăm bani pe fiecare semestru până în 2025”, a declarat Cristian Ghinea.

Ursula von der Leyen

Guvernul mai are lucruri de terminat

Abia după ce Ministerul Finanțelor Publice va finaliza graficul financiar, Guvernul va putea cere primii bani – prefinanțarea în valoare de 1,9 miliarde de euro. Cristian Ghinea a mai precizat, însă, că va fi nevoie ca Guvernul să stabilească, prin ordonanță de urgență, până pe 31 decembrie, circuitul financiar pentru fondurile derulate prin PNRR.

„Până la 31 decembrie Guvernul României trebuie să facă ordonanța de urgență pentru circuitul financiar, care nu este ușor de făcut și trebuie să așteptăm finalizarea PNRR ca să avem cadrul legal: cum circulă banii între Banca Națională, Ministerul de Finanțe, MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) și ministerele implementatoare.

Trebuie să facă, tot până la 31 decembrie, sistemul informatic al PNRR, care este similar cu «mySMIS»-ul pe care îl știți, doar că simplificat, și trebuie să mai facă codul comunicațiilor de către Ministerul Digitalizării și încă trei milestones, care sunt primele din PNRR. Deci eu sper să nu ajungem în situația în care ne blocăm chiar de la de la prima bornă, care este la 31 decembrie anul acesta”, a mai spus fostul ministru USR PLUS.

Florin-Citu

Ce se întâmplă dacă proiectele nu sunt implementate corect

Abia după parcurgerea acestor pași, banii vor intra în bugetele ministerelor implicate în derularea PNRR, pentru proiecte. Trebuie spus, însă, că alocările financiare vor fi condiționate de implementarea proiectelor propuse de România. Dacă aceste proiecte nu sunt implementate corect sau la timp, finanțarea din fonduri europene se oprește.

„Acești bani merg direct în buget, deci nu mai trebuie o nouă procedură separată. Dar - și aici este un mare «dar» - cu condiția de a livra: de a livra un număr de kilometri de autostradă făcuți, de a livra un număr de firme care sunt înregistrate la ANAF în Sistemul Electronic, de a livra un număr de școli care sunt renovate pentru eficiență energetică - și vorbim de mii de școli. Deci, practic, dacă Guvernul României, dacă fiecare instituție nu-și face treaba și nu raportează aceste cifre o dată la șase luni, așa cum sunt în grafic, se blochează tot PNRR-ul!”, a mai spus Cristian Ghinea.