Evenimentul Zilei > Politica > România riscă să piardă prima tranșă de finanțare PNRR. Avertismentul venit de la Bruxelles
România riscă să piardă prima tranșă de finanțare PNRR. Avertismentul venit de la Bruxelles

România riscă să piardă prima tranșă de finanțare PNRR. Avertismentul venit de la Bruxelles

România va pierde prima tranșă de finanțare din PNRR, deoarece planul promovat de guvernul de la București nu va fi aprobat mai devreme de luna noiembrie a acestui an, mult prea târziu eliberarea banilor.

Informația a fost prezentată de europarlamentarul Carmen Avram, în cadrul dezbaterii „România, în epoca poluării! Soluțiile momentului la problemele de mediu”, organizată de DC News Media Group. Europarlamentarul a vorbit despre problemele pe care le prezintă PNRR întocmit de autoritățile române. În acest context, Carmen Avram a amintit despre greșeala de a elimina sectorul agricol din document.

„Din punctul meu de vedere şi din păcate pentru România, planul nostru de redresare şi rezilienţă, care ar fi trebuit cu adevărat să fie un document istoric a pornit pe picior greşit şi continuă să şchiopăteze. Nu vreau să insist pe aspectul seriei de trimiteri şi retrimiteri către Bucureşti a documentului. Dar vreau să menţionez că până şi săptămâna trecută România a primit iar, de la CE, 25 de pagini de observaţii şi critici pe conţinutul PNRR, asta în timp ce 12 state îşi vedeau planurile aprobate”, a explicat Carmen Avram.

Potrivit informațiilor din spațiul public, Comisia Europeană ar fi cerut clarificări cu privire la eliminarea impozitării salariului minim, suprataxarea masinilor mai vechi de 15 ani și impozitarea salariului minim din domeniul construcțiilor.

Muncitori români umiliţi şi în Olanda, nu doar în Germania

România are șanse minime să primească finanțări anul acesta

Europarlamentarul Carmen Avram a precizat că din cauza acestor noi clarificări, care vor trebui rezolvate, România riscă să piardă prima tranșă de finanțare alocată prin PNRR. Sumă care ar fi trebuit trasă până la finalul acestui an.

„Şi spun că e o mare problemă pentru că riscăm să pierdem prima tranşă de bani, iar acesta e un risc care poate fi demonstrat matematic. Din ceea ce spun specialiştii, CE ar avea nevoie pentru această primă tranşă de 44 de miliarde de euro pe care să-i împartă la cele 27 de state. Dar Comisia Europeană, se pare, nu poate obţine de pe piaţă mai mult de 20 de miliarde de euro pe lună, iar banii vor fi distribuiţi pe principiul primul venit, primul plătit. Deci s-ar putea termina până la noi”, a precizat Carmen Avram.

Ea a detaliat arătând că nu există timpul necesar, de la momentul depunerii PNRR, în luna octombrie, până la aprobare și acordarea finanțării, la finalul anului.

„Pe lângă greutăţile privind strângerea sumei, mai e şi problema timpului, pentru că între depunerea planului definitivat şi aprobarea lui trece cel puţin o lună. Mai e necesar cel puţin încă pe atât pentru primul transfer de fonduri. Deci dacă noi terminăm la jumătatea lunii octombrie, cum se aude, nu mai avem practic şanse să primim tranşa întâi în 2021, chiar dacă am presupune că banii ar fi disponibili la Comisia Europeană”, a explicat Carmen Avram.

Scoaterea agriculturii din PNRR, o greșeală uriașă

În acest context, europarlamentarul a atras atenția că a fost o greșeală din partea autorităților române faptul că nu au introdus și agricultura între domeniile vizate de reformă.

„Dar marea şansă pe care am ratat-o a fost când au decis să scoatem agricultura din PNRR. O eroare inadmisibilă având în vedere că nu e o noutate că România e preponderent rurală şi agricolă, că industria autohtonă, atât cât mai e, produce infim şi că aveam această mare şansă să ducem România cu un pas mai departe, transformând ţara într-un mare producător de hrană organică. Pământul acestei ţări încă ne permite.

Noi folosim de patru ori mai puţine substanţe chimice decât Franţa de exemplu. Noi avem un teren care permite, şi încă mai avem biodiversitatea foarte aproape de cum ar trebui să fie. În plus, cererea de hrană organică e tot mai mare, cu fiecare an, în Europa, dar mai ales pe plan international”, a subliniat europarlamentarul.