Zece argumente în favoarea cotei unice. PNL susține menținerea sistemului actual

Zece argumente în favoarea cotei unice. PNL susține menținerea sistemului actual Salarii. Sursa Foto: Pixabay

PNL susține cota unică de impozitare, spre deosebire de PSD, al cărui lider, premierul Marcel Ciolacu, s-a declarat în favoarea introducerii impozitului cu cote progresive. Pentru liberali, cel puțin declarativ, cota unică reprezintă o linie roșie, ultima, a cărei încălcare ar putea duce la ruperea coaliției.

PNL susține menținerea cotei unice de impozitare, deși premierul Marcel Ciolacu și PSD doresc înlocuirea sa cu un sistem progresiv. Prin mai multe voci, de-a lungul vremii, liberalii s-au pronunțat în favoarea cotei unice, considerând că reprezintă „o linie roșie”.

PNL susține cota unică de impozitare

Cele două partide din coaliția de guvernare, PSD și PNL au poziții diferite pe acest subiect. În vreme ce liberalii susțin cota unică, social-democrații se pronunță în favoarea impozitului progresiv. Pentru liberali menținerea cotei unice reprezintă „linia roșie” peste care nu trec. Politicianul Tănase Stamule prezintă zece argumente în favoarea menținerii cotei unice de impozitare.

În opinia sa, cota unică stimulează crearea și consolidarea clasei de mijloc, susține oamenii liberi. De asemenea, această formă de impozitare stimulează oamenii să lucreze mai mult, deoarece se pot bucura de veniturile lor. Tănase Stamule și-a transmis argumentele sub forma unui decalog. De altfel, chiar așa a intitulat și textul pe care l-a prezentat.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce cota unică! Un decalog pe înțelesul tuturor!

Decalogul lui Tănase Stamule, susținut de PNL, în favoarea cotei unice de impozitare:

  1. „Cota unică susține oamenii harnici care știu ce să facă cu banii lor.
  2. Cota unică ajută la dezvoltarea economică rapidă a României, fiindcă folosește potențialul românilor care vor să muncească.
  3. Cota unică stimulează crearea și consolidarea clasei de mijloc, susține oamenii liberi.
  4. Cota unică reduce puterea statului de a decide asupra banilor oamenilor și lasă oamenilor mai multă putere de decizie asupra propriilor bani.
  5. Cota unică stimulează oamenii să muncească, fiindcă știu că nu sunt penalizați daca sunt de succes.
  6. Cota unică stimulează oamenii să fie mai productivi, mai eficienți și să câștige mai bine ajutându-i astfel să fie mai liberi față de stat.
  7. Cota unică este cel mai simplu sistem de impozitare și nu generează birocrație precum impozitarea progresivă.
  8. Cota unică ne face mai competitivi decât celelalte țări europene care, în marea lor majoritate, penalizează succesul economic.
  9. Cota unică ne face atractivi pentru investitori fiindcă păstrează competitivitatea fiscală a României, într-un mediu internațional unde bătălia pentru atragerea de investiții este cruntă.
  10. Cota unică îi face pe mulți români să se întoarcă acasă, fiindcă își dau seama că munca lor este mai apreciată în România și că nu hrănesc un stat ineficient prin taxe uriașe”, a transmis Tănase Stamule în decalogul său, susținut de PNL.
marcel bolos

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. Sursă foto: Facebook

Cota unică, linia roșie pentru PNL

Tănase Stamule și-a prezentat argumentele în favoarea cotei unice, la o zi după ce ministrul Finanțelor a făcut un comentariu pe acest subiect. Marcel Boloș a fost întrebat, la Digi24, dacă PNL va mai susține cota unică după alegerile din 2024. El a evitat să se pronunțe cu „da” sau „nu” spunând că discuția este prematură.

„Am zis că impozitarea progresivă face sens în momentul în care populația are un anumit nivel de trai care permite impozitarea progresivă. Înseamnă să iei mai mulți bani din buzunar la oameni. E adevărat că la cei cu venituri mici iei mai puțin, la cei cu venituri mari mai mult, dar tot iei bani. Cota unică are această neutralitate.

Dacă vreți și ca factor de impulsionare fiscal, de a impulsiona forța de muncă, așa cum am precizat cota unică este cea de care am beneficiat cu toții și care ne-o dorim cu toții. Este linie roșie ceea ce înseamnă cota unică și o susțin în continuare. E prematur de spus ce se va întâmpla (dacă va susține și în 2025 cota unică)”, a declarat Marcel Boloș la Digi24.