PNL vizează alți parteneri. USR-PLUS doar roata de rezervă pentru un nou Guvern
- Mihnea Talau
- 11 noiembrie 2020, 16:09
Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu a venit cu o veste proastă pentru USR-PLUS. El spune că prioritatea PNL este să facă un Guvern împreună cu partidele colege din PPE, adică PMP și UDMR.
Fenechiu afirmă însă că „dacă nu există suficientă reprezentativitate pentru obținerea majorității, indiscutabil, intră în discuție și USR- PLUS”.
Daniel Fenechiu a declarat la RFI cu cine ar face PNL un Guvern după alegerile parlamentare: „Variantele le va da matematica electorală de după 6 decembrie. Președintele Orban a declarat, ca și alți lideri ai partidului, în repetate rânduri, că prioritatea noastră este să facem un Guvern împreună cu partidele care ne sunt colege în PPE, aici mă refer la PMP și UDMR, iar în ipoteza în care nu există suficientă reprezentativitate pentru obținerea majorității, indiscutabil, intră în discuție și USR- PLUS”, consemnează hotnews.ro.
Întrebat dacă USR-PLUS nu este așadar prima variantă de Guvern pentru PNL, liberalul a răspuns: „Nu, prima variantă sunt partidele din Partidul Popular European, în speță PMP și UDMR (...). USR- PLUS rămâne o variantă indiscutabilă, dar în primul plan avem în vedere colaborarea cu partidele din PPE. Cred că e o chestiune firească, pe linie europeană, pe linie doctrinară, nu cred că asta e o problemă care să deranjeze, pentru că da, există posibilitatea să facem Guvernul și cu USR-PLUS”.
Sondajul care îi dă dreptate lui Fenechiu
Cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor parlamentare, ultimul sondaj îi poate da dreptate lui Fenechiu. Cele trei partide despre care acesta spune că vor forma noua coaliție, pot cu puțin noroc să formeze o majoritate. Condiție în care USR-PLUS ar rămâne pe dinafară.
Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PNL ar obţine 32%, în timp ce PSD ar obţine 29%. În acelaşi timp, alianţa USR-PLUS ar obţine 16%. Urmează PMP cu 7%, Pro România cu 6%, și UDMR care se menţine la scorul obişnuit de 5%.
Trebuie spus că și la alegerile locale, în afară de București și alte câteva localități un parteneriat PNL cu USR-PLUS nu a fost privit chiar cu ochi buni de reprezentanții celor două partide.