Evenimentul Zilei > Politica > Liberalii nu s-au înghesuit la înmormântarea fostului președinte PNL, Radu Câmpeanu
Liberalii nu s-au înghesuit la înmormântarea fostului președinte PNL, Radu Câmpeanu

Liberalii nu s-au înghesuit la înmormântarea fostului președinte PNL, Radu Câmpeanu

Fostul demnitar liberal și ex-candidat, în 1990, la președenția României, a fost înmormântat cu onoruri militare, ostașii Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul trăgând trei salve de armă la mormântul său

Mai puțin de o sută de persoane l-au însoțit ieri pe Radu Câmpeanu, pe ultimul său drum, la cimitirul Bellu. În afară de fiul și nepoatele sale, la căpătîiul fostului opozant al lui Ion Iliescu au venit să-și ia rămas bun doar o mână dintre foștii săi colaboratori și colegi de partid. Astfel, primul venit a fost Ludovic Orban, a cărui ținută cernită contrasta puternic cu zâmbetul larg pe care l-a afișat aproape permanent. Alina Gorghiu, președintele în funcție al PNL, a venit îmbrăcată cu pantaloni negri evazați, un pardesiu mulat pe talie și o bonețică așezată șic pe cap. Odată cu ea a venit și deputatul Florin Alexe, șeful PNL Sector 3. După ce au intrat în capela cimitirului, unui soldat ce era de gardă lângă sicriu i s-a făcut rău și a trebuit escortat afară.


FOTO: Tăriceanu și Gorghiu au păstrat distanțaO înmormântare prea discretă

În timpul prohodului, slujit de trei preoți și de un cor bisericesc, Alina Gorghiu a ieșit afară de mai multe ori, alături de însoțitorul său, Florin Alexe. Călin Popescu Tăriceanu, vechi tovarăș de liberalism cu decedatul, a venit singur, doar cu trei SPPiști. Pe tot parcursul slujbei din capelă și, ulterior, pe drumul spre mormânt, Gorghiu și Tăriceanu s-au ignorat reciproc, deși amândoi au ținut discursuri după slujbă. Mai populară s-a dovedit a fi europarlamentarul Norica Nicolai care s-a salutat cu toți și care, întrebată ce valori comune se mai regăsesc între principiile liberale promovate de Câmpeanu, în anii ’90, și practica de azi a răspuns franc: „Liberalismul de azi e departe de valorile promovate acum 26 de ani!”. La aceeași întrebare, Alina Gorghiu nu a vrut să răspundă, Ludovic Orban a spus cu tâlc: „Depinde pe cine întrebați…”, iar urmașul brătienilor, celebrul Ion I. Brătianu „Cartof” a fost cel mai pragmatic: „Principiile se adaptează la realități!”. Alți trei liberali prezenți la funeralii, Theodor Atanasiu, Mihai Voicu și Cristian Bușoi și-au făcut propria „bisericuță” și au șușotit tot timpul între ei. La ora două după-amiaza, trupul lui Radu Câmpeanu a intrat în pământ, iar personalitatea sa în istoria României.