PNL insistă pe comasarea alegerilor. PSD pune condiții
- Ionel Sclavone
- 8 ianuarie 2024, 22:32
PNL insistă pe comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale pe motiv că aceasta ar fi dorința unei mari părți a românilor. Mai mult, susțin reprezentanții PNL, s-ar face și economii la buget.
PNL insistă pentru comasarea alegerilor din acest an, deși Curtea Constituțională s-a pronunțat împotriva unei astfel de măsuri. Sondajele de opinie nu-i prezintă pe liberali într-o situație tocmai favorită. Astfel că, ultima speranță, pentru un scor cât de cât, candidații la primării și consilii județene. Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare sau măcare prezidențiale, ar duce la o mobilizare mai mare a aleșilor locali.
O chestie care nu s-ar mai întâmpla dacă parlamentarele și prezidențialele s-ar ține la dat separate. Căci, odată aleși sau înfrânți, candidații locali ai PNL vor fi mai puțin dispuși să se implice. Doar că există câteva restricții impuse de Curtea Constituțională și, mai mult, o lipsă de interes din partea colegilor din PSD, care nu au nici un interes ca liberalii să ia prea multe voturi.
PNL insistă pe comasarea alegerilor
Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuţ Stroe, susține că românii își doresc comasarea alegerilor. politicianul PNL vorbește despre o simplificare a procesului electoral, costuri mai mici şi, nu în ultimul rând, economii la buget.
„Mai mult decât poziţionarea politică (..) cu toţii trebuie să fim de acord cu aşteptarea publică. Oamenii îşi doresc o simplificare a procesului electoral, oamenii îşi doresc alegeri desfăşurate civilizat, oamenii îşi doresc costuri mai mici şi nu în ultimul rând, noi trebuie să ne dorim o economisire a banului public. Urmare a unui eventual acord, putem evidenţia aceste economii”, a afirmat Ionuț Stroe.
PNL propune, tot în scopul economiilor bugetare. Ionuț Stroe este de părere că PSD ar trebui să fie de acord cu acest lucru, respectiv comasarea alegerilor.
„Dacă e să ne raportăm la ultimele patru runde de alegeri care au costat 516 milioane de euro, s-ar putea să ne simţim încurajaţi să luăm o decizie care să diminueze costurile într-un an şi aşa dificil”, a afirmat Stroe.
Liberalii vor comasarea alegerilor
Ionuţ Stroe a declarat în emisiunea România Politică că ar fi de preferat să fie toată lumea să fie de acord cu comasarea alegerilor. El a făcut referire la o așteptare publică de peste 67% care ar fi favorabilă comasării alegerilor din acest an.
Purtătorul de cuvânt al PNL crede că prin comasarea alegerilor va crește prezența la vot. Or, aceasta în condițiile în care cercetările sociologice arată că jumătate dintre români nu sunt interesați de alegeri.
„Argumentele ţin în primul şi în primul rând de prezenţa la vot, un proces electoral trebuie să capete legitimitate urmare a prezenţei la vot care trebuie să fie foarte mare. Dacă chemăm de cinci ori într-un an oamenii, într-un interval de câteva săptămâni, la vot, cu siguranţă se poate manifesta acea oboseală electorală, acel dezinteres în a merge de fiecare dată la urne, succesiv, pe parcursul a câteva luni”, a afirmat purtătorul de cuvânt.
PNL face apel la stabilitate politică
Ionuț Stroe este de părere că un alt argument pentru comasarea alegerilor ar fi necesitatea de stabilitate politică. Același motiv a fost invocat de Klaus Iohannis și de liberali când au adus PSD la guvernare.
„Acest proces electoral şi campaniile electorale succesive pot perturba activitatea instituţională. Nu ne putem permite să stăm cu instituţiile blocate atâtea luni, să vedem ce se va întâmpla în acest super an electoral”, a completat liberalul.
Stroe a menţionat că al treilea argument se referă la economiile care pot fi făcute în mod real prin comasarea alegerilor.
„Dacă e să ne raportăm la ultimele patru runde de alegeri care au costat 516 milioane de euro, s-ar putea să ne simţim încurajaţi să luăm o decizie care să diminueze costurile într-un an şi aşa dificil. (...) Sunt foarte multe runde de alegeri şi instabiltatea generată de acest marator electoral s-ar putea să dăuneze interesului nostru ca şi ţară”, a afirmat Stroe.
Economiile la buget au fost invocate și de Emil Boc, în 2012, ca premier, pentru a renunța la alegerile locale în două tururi. Măsura s-a dovedit dezastruasă pentru cei care au inițiat-o (PDL/ PNL). În schimb a fost profitabilă pentru adversarii politici, actualii colegi de guvernare din PSD. Ulterior, liberalii au încercat să revină la alegerile în două tururi - mai ales că au fost cerute alegători - însă nu s-a mai putut.
PSD pune condiții pentru comasare
Discuția despre comasarea alegerilor a fost abordată de PNL și PSD și în prima ședință a coaliției de guvernare. Participanții la discuții nu au ajuns, însă, la nici un consens pe acest subiect. Social-democrații care se văd favoriți la viitoarele alegeri, nu au nici un interes să le facă pe plac colegilor de guvernare.
Dimpotrivă. PSD își dorește să trimită un candidat la alegerile prezidențiale în turul doi care să câștige. Or, o măsură care ar crește șansele unei confruntări PSD - PNL în turul decisiv ar fi riscantă. În schimb, repetarea scenariului din 2000, cu Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă ori George Simion, iar asigura candidatului PSD o victorie sigură. Inclusiv cu voturile liberalilor.
O hotărâre privind posibila comasare a alegerilor locale cu primul tur la prezidențiale trebuie luată până cel târziu la începutul lunii martie. Potrivit recomandărilor electorale, modificările care vizează organizarea alegerilor trebuie efectuate cu cel puțin șase luni înainte.
Or, PSD ar fi de acord cu comasarea alegerilor cu condiția ca cele două partide să susțină un candidat comun la prezidențiale, spun surse poltice, citate de Hotnews. Mai mult candidatul comun nu poate fi nici Nicolae Ciucă și nici Mircea Geoană. Cei doi sunt considerați neelegibili, de către PSD.