Alegeri locale 2024. PSD și PNL favorite la împărțirea primăriilor și consiliilor județene

Alegeri locale 2024. PSD și PNL favorite la împărțirea primăriilor și consiliilor județene Sursa foto: Arhiva EvZ

2024 este considerat un an super-electoral, dat fiind că vor fi patru rânduri de alegeri, europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Este de așteptat ca partidele să mobilizeze resurse mult mai mari decât de obicei pentru rezultate cât mai bune care să le asigure locuri cât mai în față din perspectiva viitoarei guvernări.

Alegerile locale 2024 vor avea loc undeva la finalul lunii septembrie, cel mai probabil în data de 29. Este acordul la care au ajuns liderii PSD și PNL. La această dată vor fi aleși primarii și președinții de consilii județene, precum și consilierii, locali și județeni.

Scrutinul de anul viitor se va desfășura într-un singur tur. Iar acest lucru îi va favoriza pe candidații care sunt deja în funcții. Este o regulă, dacă îi putem spune așa, cunoscută atât de sociologi cât și de politicieni.

În primul tur, cu excepția cazurilor în care un candidat ia 50%, voturile se împart la toți cei înscriși. Iar cel clasat pe primul loc nu este nici pe departe reprezentativ pentru alegători. Din acest moment se organizează un al doilea tur, între primii doi clasați.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2019, PNL a promis propriului electorat că va schimba sistemul după care se vor desfășura alegerile locale 2024. Urma să fie introdus votul în două tururi de scrutin. Însă, ca în cazul multor alte promisiuni făcute în acea perioadă, liberalii „au uitat”.

Alegerile locale 2024, miza

Miza pentru alegerile locale 2024 este foarte importantă, dat fiind că partidele cu cei mai mulți primari, președinți de consilii județene și consilieri vor influența și rezultatele celorlalte tipuri de alegeri care urmează. Vorbim despre parlamentare și prezidențiale.

Or, cine câștigă localele are șanse foarte mari să trimită cât mai mulți parlamentari și să obțină un scor bun pentru prezidențiale.

PSD și PNL au tot interesul să-și mobilizeze primarii și președinții de consilii județene, ca să tragă nu doar pentru ei, ci și în alegerile parlametare și prezidențiale. În acest context trebuie puse majorările salariale acordate aleșilor locali în 2023 și în 2024 (5%).

PSD

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Favoriții pentru scrutin

La alegerile locale sunt favorizate, de regulă, partidele mari care au organizații locale în fiecare comună și oraș. Iar singurele formațiuni care îndeplinesc această condiție sunt PSD și PNL. Cele două partide își vor împărți majoritatea primăriilor și a consiliilor județene.

Favorizată va fi și UDMR, dat fiind că legea electorală a fost concepută astfel încât să favorizeze formațiunea lui Kelemen Hunor. UDMR va obține majoritatea primarilor doar în județele care formează maghiarii sunt foarte bine reprezentați.

Un avantaj va avea și partidul AUR, condus de George Simion. La alegerile locale 2024, ca și la parlamentare, AUR va beneficia de un aport masiv de oportuniști. Fie că este vorba despre indivizi care nu se mai regăsesc pe listele altor partide sau nou intrați în politică ce visează la o carieră. De altfel, politicienii formațiunii încearcă să atragă noi membri promițând locuri eligibile de consilieri locali și județeni.

În schimb, dezavantajată va fi nou înființata Alianță Dreapta Unită (USR – PMP - FD). Nici unul dintre cele trei partide nu au foarte multe organizații locale, în teritoriu. În plus, spre deosebire de AUR, numărul oportuniștilor ce vor bate la ușile noii alianțe va fi mai mic.

Alegerile locale 2024 în București

De departe cele mai importante alegeri locale de anul viitor vor fi cele pentru Primăria generală București. Toți vor fi ațintiți pe Capitală, dat fiind că este cel mai important oraș din România. Principalii competitori vor fi independentul Nicușor Dan, primarul în funcție, și, candidatul PSD, cel mai probabil Gabriela Firea. Din partea PNL va candida, posibil Sebastian Burduja, șeful organizației liberale pe București.

Alegerile locale 2024 din Capitală sunt importante și din perspectiva prezidențialelor. Datorită vizibilității, pe care i-o conferă funcția, primarul general poate candida și pentru Cotroceni. Traian Băsescu este un exemplu de succes. După ce a câștigat de două ori mandatul de primar general, Băsescu a ieșit președinte al României. Sorin Oprescu este un alt exemplu de primar general care și-a încercat norocul la prezidențiale, fără succes, însă.

În acest context, o  victorie zdrobitoare a Gabrielei Firea, susținută de PSD, la alegerile locale 2024 pentru București, ar putea propulsa-o în cursa prezidențială. Aceasta, în condițiile în care, așa cum arată sondajele de opinie, Marcel Ciolacu nu este tocmai bine plasat și ar putea avea emoții să se detașeze în câștigător.

Alegeri București

Gabriela Firea și Nicușor Dan Sursa foto. EVZ

Gabriela Firea contra lui Nicușor Dan

Sondajele făcute de PSD o dădeau, până în vară, favorită pe Gabriela Firea la alegerile locale 2024, pentru Primăria București. Nici nu se instalase bine Nicușor Dan, la Primăria generală, în 2020, că sondajele comandate de PSD o dădeau pe Firea favorită. Iar lucrurile au mers așa până în vară, la izbucnirea scandalului legat de azilele groazei.

De unde era cotată cu un nivel de încredere de 40%, în fața lui Nicușor Dan, reprezentanta PSD s-a prăbușit brusc în preferințele bucureștenilor, S-a întâmplat în luna august conform unei cercetări CURS. Ea a căzut la 23%, sub nivelul actualului primar general, Nicușor Dan, cotat cu 26%. În schimb, la fel de brusc, peste Nicușor Dan au crescut toți ceilalți potențiali candidați ai PSD.

Numele vehiculate la acel moment erau Robert Negoiță, primarul Sectorul 3 (38%), Gabriel Băluță, primarul Sector 4 (39%), și Cristian Popescu Piedone, primar sector 5 (38%).

Gabriela Firea este văzută ca o rivală pentru Marcel Ciolacu atât la Președinția României, deși acum spune că nu-și dorește așa ceva, dar și la șefia partidului. Drept care, actualul premier are tot interesul ca aceasta să nu iasă foarte mult în față la alegerile locale 2024. După azilele groazei, Firea a fost determinată să renunțe la mandatul de ministru și să se suspende din conducerea PSD. A revenit în toamnă, când ecourile scandalului s-au estompat.

Urmează să vedem dacă va fi lăsată să candideze la Primăria Generală, la alegerile locale 2024, și, mai ales, dacă „colegii” social-democrați nu-i vor pune bețe în roate. Totodată, trebuie spus, că o astfel de candidatură i-ar face cu ochiul și primarului de la Sectorul 4, Gabriel Băluță. Numele său a fost vehiculat deja ca posibil înlocuitor al lui Firea. Chiar ea a spus că este cel mai potrivit să candideze, dintre reprezentanții PSD.

Nicușor Dan, independentul care vrea voturile dreptei

În 2020, Nicușor Dan a câștigat Primăria Generală susținut de o coaliție de dreapta formată, în principal, din USR și PNL. Între timp, însă, situația s-a mai schimbat. PNL refuză să-i mai acorde sprijin dacă nu-și ia carnet de partid. Iar Nicușor Dan nu-și dorește acest lucru.

Mandatul său de la conducerea Primăriei a fost unul foarte dificil. Pe de-o parte, a fost nevoit să acopere găurile din buget lăsate de predecesoarea sa. Principala criză cu care s-a confruntat, încă din primele luni a fost legată de termoficare. Deși problemele rețelei vin în trecut, din cauza lipsei investițiilor, criza a izbucnit în timpul său. Astfel că, actualul primar a fost scos vinovat, în principal de PSD, că lasă bucureștenii în frig.

Acuzații populiste, repetate de social-democrați obsesiv, ca să abată atenția de la lipsa investițiilor în sistemul de rețele, din ultimii ani. În timp, an după an, Nicușor Dan a început să refacă sistemul de încălzire centralizată, iar lucrurile s-au mai ameliorat. E drept că ritmul lucrărilor nu a mers așa cum s-ar fi așteptat.

Nicușor Dan și-a anunța candidatura pentru un nou mandat, dar fără să se lege de un anumit partid. Nu a cedat la presiunile PNL, așa cum nu a făcut-o nici în trecut, dintr-un calcul simplu. Cel mai probabil, va fi susținut de nou înființata Alianță Dreapta Unită. Iar ca independent poate obține sprijinul unui important procent de alegători de dreapta, anti-PSD. Este vorba despre acea parte a electoratului liberal nemulțumită de alianța cu PSD.

Sebastian Burduja posibil candidat la primăria București

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Alegerile locale 2024, jocurile PNL în favoarea PSD

Din parteaPNL, Primăria generală va candida, posibil, președintele organizației de București, Sebastian Burduja. Acesta a preluat conducerea filialei de la Ciprian Ciucu care s-a retras, practic, din prim-planul politicii bucureștene. Ciucu se ocupă de problemele Sectorului 6, pe care îl conduce, și nu dă impresia că ar mai fi interesat de ceea ce se întâmplă dincolo de limitele sectorului.

Nici Sebastian Burduja nu pare foarte interesat de ceea ce se întâmplă în București. Miza sa pare, mai curând, o carieră politică undeva mai sus, poate ca premier sau, de ce nu, ca președinte. Aceasta, însă, undeva în viitor, când vor veni vremuri mai bune pentru PNL. Până atunci, trebuie să se mențină în atenție, iar organizația PNL București este foarte potrivită.

Pe de altă parte, nu puține sunt vocile, de pe scena politică, conform cărora, Sebastian Burduja și PNL București ar face jocurile PSD. Refuzând să-l susțină pe Nicușor Dan, punându-și candidatura împotriva acestuia, este evident că liberalii vor rupe alegătorii de dreapta. Și, astfel, îi vor crea un culoar mult mai favorabil candidatului PSD, fie că este Gabriela Firea sau Gabriel Băluță.

Cert este că. așa cum se văd lucrurile, PNL este cotat cu șansa a treia la Primăria București, după Nicușor Dan și PSD.