Evenimentul Zilei > International > Plumb încinge spiritele la Bruxelles. Se cer explicații la nivel înalt
Plumb încinge spiritele la Bruxelles. Se cer explicații la nivel înalt

Plumb încinge spiritele la Bruxelles. Se cer explicații la nivel înalt

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, i-a invitat pe membrii Comisiei pentru Afaceri Juridice din PE să ofere soluții la ceea ce aceștia consideră că ar fi „neclarități” în cazul Rovana Plumb, pentru ca procesul de validare să depășească faza preliminară.

De asemenea, europarlamentarii români, membri ai Grupului S&D din Parlamentul European, o susțin cu fermitate pe Rovana Plumb, candidatul desemnat al României pentru funcția de comisar european pentru transporturi.

Eurodeputații din Delegația Română S&D consideră că Rovana Plumb se află într-o situație fără precedent creată în urma unor jocuri politice de culise, care au aruncat procesul de validare a candidaturii sale în zona confuziei procedurale.

Conform Regulamenteului de Procedură al Parlamentului European – art. 2. paragraf c – Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități. Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunțe la bunurile sau acțiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluții financiare pentru a stinge un posibil conflict.

În ultimă instanță, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. „Niciunul dintre acești pași nu s-a parcurs până în acest moment. În consecință, ședinta de luni a Comisiei poate aduce toate lămuririle necesare în cazul comisarilor desemnați din partea României și Ungariei”, transmit eurodeputații socialiști români.

Delegația română afiliată Grupului S&D consideră că „Rovana Plumb este un candidat serios și bine pregătit, cu o viziune inovatoare pentru viitorul transporturilor din Uniunea Europeană”.

Europarlamentarii PSD afiliați Grupului S&D din Parlamentul European sunt: Carmen-Gabriela Avram, Iulian-Claudiu Manda

Cristian-Vasile Terheș, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru și Adrian-Dragoș Benea.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, din SUA, că „Rovana Plumb are, în continuare, susținerea mea necondiționată”.