Evenimentul Zilei > Actualitate > Ploieştenii, revoltaţi de o piesă de teatru cu limbaj obscen
Ploieştenii, revoltaţi de o piesă de teatru cu limbaj obscen

Ploieştenii, revoltaţi de o piesă de teatru cu limbaj obscen

Piesa „Hoţii”, jucată la Ploieşti de actorii Teatrului 74, din Târgu Mureş, a provocat un scandal imens. Din cauza limbajului obscen folosit în timpul spectacolului, conducerea teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti a decis despăgubirea spectatorilor cu bilete la alte piese.

Săptămâna trecută, chiar de Ziua Femeii, pe scena teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti s-a jucat piesa „Hoţii”, scrisă de irlandezul Conor McPherson.
Spectacolul a fost susţinut de actorii Teatrului 74, din Târgu Mureş, şi a scandalizat asistenţa prin limbajul vulgar folosit pe tot parcursul reprezentaţiei. Cei aproape 500 de spectatori, majoritatea femei şi persoane vârstnice, au amuţit când au auzit replici care conţineau cuvinte vulgare.
„Nu-mi venea să cred ce îmi auzeau urechile. Erau nişte înjurături ca la uşa cortului, care nu aveau ce să caute într-o sală de teatru. S-a ales prafu’ de gestul soţului de a-mi oferi un bilet la teatru de Ziua Femeii”, povesteşte Dana Mardare, unul dintre spectatorii revoltaţi.
Supăraţi, oamenii au început să fluiere şi să huiduie, iar cei mai mulţi au părăsit sala înainte de căderea cortinei.
Scuze publice, pe siteul primăriei
„Conducerea Teatrului Toma Caragiu Ploieşti regretă nespus „accidentul” cu spectacolul cu piesa Hoţii, a Teatului 74 din Târgu Mureş, unde s-a practicat un limbaj pe alocuri trivial. Acest aspect neplăcut, în condiţiile unui public în mare parte feminin şi de o aleasă condiţie socială, a creat disconfort spectatorilor şi o surpriză neplăcută organizatorilor, teatrul ploieştean neavând nici o altă calitate decât cea de locator, prin închirierea săli”, a declarat Lucian Sabados, directorul teatrului din Ploieşti, care şi-a cerut scuze public şi pe site-ul primăriei.
Sabados a hotărât ca, în schimbul biletelor vândute la controversata piesă de teatru, să ofere invitaţii la alte spectacole cu scenarii decente.
„Spectacole pentru publicul tânăr”
De partea cealaltă, reprezentanţii Teatrului 74 din Târgu Mureş susţin că piesa „Hoţii” este destinată unui public tânăr.
„Cuvintele folosite în această piesă pot fi considerate deranjante, dar noi nu facem spectacole pentru publicul larg, ci mai degrabă pentru cel tânăr. Am avut numeroase reprezentaţii în toată ţara şi doar la Ploieşti reacţia spectatorilor a fost una de nemulţumire. Asta poate şi prin prisma faptului că majoritatea celor prezenţi erau persoane vârstnice”, a declarat Oana Hododae, responsabil comunicare al Teatrului 74.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: